altVerhaal: Wanneer de Aarde bedreigt wordt door een buitenaardse superras onder leiding van Loki, besluit Nick Fury, leider van S.H.I.E.L.D., een superteam samen te stellen om de planeet te beschermen.

Duur: 143 min

Genre: Actie/Avontuur/Sci-Fi

Regisseur: Joss Whedon

Acteurs:
Chris Evans
Robert Downey Jr.
Mark Ruffalo
Chris Hemsworth
Samuel L. Jackson
Scarlett Johansson

Commentaar:
De afgelopen jaren worden we overspoeld door de ene comic verfilming na de andere. Spiderman, Batman, Iron Man, X-Men, Thor, The Incredible Hulk, Captain America,… alle helden uit het DC/Marvel universum beschikken onderhand over hun eigen (al dan niet geslaagde) verfilming. Dus zo was het nu ook tijd om enkele van deze kanjers te bundelen. Want dat was waarschijnlijk het oorspronkelijke plan. Is het nodig om aparte films eerst te zien? Neen, aangezien er per superheld even wordt uitgelegd wat zijn verhaal is. Niet uitgebreid, maar je weet toch vrij snel wie wat kan.

The Avengers maakt vrij snel duidelijk waar het om gaat; Loki (Tom Hiddleston) zint op wraak na zijn verlies tegen Thor en sluit een pact met een buitenaards ras om de Aarde te veroveren.  Zo gezegd, zo gedaan, komt hij in het hoofdkantoor van S.H.I.E.L.D. terecht waarbij hij veel agenten, waaronder de held Hawkeye, manipuleert tot zijn slaven. Fury (Samuel L. Jackson) besluit om The Avengers project terug op te starten, wetende dat het geen eenvoudige opdracht zal zijn. Eens het team is samengesteld (Captain America, Iron Man, Thor, Hulk & Black Widow) wordt de opdracht uitgelegd en begint de operatie.

Echter is er wantrouwen in S.H.I.E.L.D. alsook speelt ego een probleemfactor (Robert Downey Jr. kan dit als geen ander uitspelen). Enkele explosies, ontketenen van de Hulk, terugwinnen van Hawkeye en de dood van agent Coulson later wordt duidelijk dat The Avengers geen kans op slagen heeft zolang ze niet samen werken. Fury gooit alle kaarten op tafel, legt uit hoe de vork in de steel zit en geeft de superhelden nog één laatste kans. Dit leidt tot de ultieme confrontatie met Loki.

Wat maakt The Avengers nu zo speciaal? Om te beginnen: de cast heeft enkele grote namen. Spijtig genoeg tekende Edward Norton niet voor The Hulk, maar Mark Ruffalo is een waardige vervanger. Het verhaal zelf is, voor de kenners, ongetwijfeld al gekend, maar voor de nieuwelingen onder ons wordt het allemaal netjes uitgelegd. Een belangrijke factor is de humor, zowel de oneliners als de spontane acties (Hulk en Thor samen in beeld? Niet voor lang). De mix van dit allen zorgt voor een aangename film die niet verveeld en je doet hopen op een snel vervolg.

Score: 8,5/10


Back to Top