alt

Gisteren was het opnieuw zo ver, ook dit jaar plande de organisatie van de Lokerse Feesten een metalday in. Helaas begon het allemaal wat raar omdat op de website te lezen was dat de eerste band om 18 uur begon, maar op de e-tickets stond als startuur 18.30u vermeld.

Desondanks de kleine verwarring over het startuur begon ‘’Dio Disciples’’ al onmiddellijk met een goede opening. Met songs zoals ‘’Egypt’’, ‘’Neon Knights’’ en ‘’Rainbow in the dark’’ werden we getrakteerd op een goed set die de sfeer er duidelijk wist in te brengen.


alt

De band die daarop volgde was ‘’Ministry’’. Naar mijn mening de zwakste van de avond. Het optreden was in de letterlijke zin oorverdovend. Wie geen oordopjes bij de hand had ging er onmiddellijk kopen of een pak verder naar achteren staan. De zang capaciteiten zelf waren ook niet geheel foutloos te noemen. Op sommige momenten was het nauwelijks begrijpbaar en frontman Al Jourgensen gaf alles behalve een nuchtere indruk. Zelf terug op het hoofdpodium stappen kon niet zonder hulp. Desondanks dit alles werden songs zoals ‘’99 Percenters’’, ‘’Relapse’’ en ‘’Just 1 Fix’’ wel gesmaakt door het publiek.

altWaar er geen verdeeldheid was, was bij de band ‘’Saxon’’. Hier werden we getrakteerd op oordegelijke hardrock. Met songs zoals ‘’Heavy metal Thunder’’, "Wheels of Steel’’ en ‘’Denim and Leather’’ werd het publiek meegesleept in de alom bekende Saxonsfeer. Zanger Biff Byford wou dan ook meer geluid dan graspop waarnemen en naar mijn mening lukte dat toch aardig. Het was dan ook meer dan duidelijk dat Saxon in topvorm was met de vele handen in de lucht als bewijs.

altOok de volgende band bracht een geweldig optreden. Met ‘’In Flames’’ kregen we een geheel andere stijl maar zeker niet minder. Zanger Anders Fridén liet het publiek meer dan genieten en dit niet alleen met zijn muziek. Ook een grapje over de ‘’oudere mensen achteraan die beter fruit zouden eten’’ kon er af. Midden tijdens de set wou de frontman plots een pint en liet één van de fans hem een pint kopen. Kort daarna nam hij gewoon de bak en verdeelde die onder de rest van zijn crew. Maar uiteraard werden we ook bekoord met muziek, songs zoals ‘’Cloud Connected’’, ‘’ My Sweet Shadow’’ en ‘’The Quiet Place’’.  Kortom een meer dan geslaagd optreden van het energieke In Flames.

En net wanneer je dacht dat het niet beter kon, werd de band ‘’Machine Head’’ ons voorgeschoteld. Dit was het absolute hoogtepunt van de avond. De band was nog beter dan het optreden eerder dit jaar op graspop, wat uiteraard al een redelijke indicatie geeft van wat de band kan. Met songs zoals ‘’I Am Hell’’, ‘’Esthetics of Hate’’ en het sfeervolle ‘’The Locust’’ was dit zeker een voltreffer. Het hoogtepunt van de avond was zonder meer de pakkende speech van Robb Flynn die zijn bewondering toonde aan de fans die toch de moeite deden om live te komen kijken in plaats van via facebook en twitter alles te beleven. Hij uitte zich ook over zijn passie voor muziek die zijn grootse en laagste punten in zijn leven hadden veroorzaakt.

Als afsluiter werden ‘’halo’’ en ‘’Davidian’’ gedraaid, gevolgd door een zee van plectrums naar het publiek toe. Wat mij betreft was dit een zeer geslaagde Metalday en mag de volgende zeker al gepland worden.

Ook wil ik de organisatie bedanken voor de beveiliging, de bediending, het onthaal en de verzorging. Ook dit jaar was dit ruimschoots in orde en werd alles opnieuw tot in de puntjes aangepakt.

Back to Top