rock werchterDe tijd vliegt toch als je jezelf amuseert. Ondertussen zijn we al aanbeland bij de vierde en laatste dag van Rock Werchter Vandaag staan onder meer Snow Patrol en Red Hot Chili Peppers op het programma dus qua muziek is deze laatste dag ook nog best in orde.

Een korte blik op de affiche leerde ons al meteen dat we heel de dag aan de Main Stage zouden doorbrengen en dat we uiteindelijk slechts vijf bands moesten zien. De eerste band op onze radar was Dropkick Murphys, dus we gingen snel richting Main Stage om een goede plaats te vinden.

Dropkick Murphys brengt iers/schotse folkpunk en staat altijd garant voor een feestje. Dit jaar op Werchter was dat zeker niet anders. Met aanstekelijke hits zoals "Johnny I Hardly Knew Ya" en "I'm Shipping Up To Boston" zat de sfeer er dik in en kreeg de band het publiek zonder al te veel moeite mee. Klein minpuntje wel; de vocals van Al Barr kwamen niet zo goed door de speakers, waardoor de charme van sommige nummers wel wat verloren ging.

Na The Murphys was het tijd voor Noel Gallagher's High Flying Birds. Noel Gallagher ken je misschien nog wel van Oasis, de topband die hij samen met z'n broer Liam uit de grond heeft gestampt. Beide broers hebben nu een nieuw project, Liam stond vorig jaar met Beady Eye al op Rock Werchter, dit jaar staat Noel er met zijn nieuwe band. Verbazing alom wanneer vlak voor het optreden Vincent Kompany het podium betrad. Noel is namelijk fan van Manchester City, de voetbalploeg waar onze eigenste Vincent Kompany kapitein van is, en deze kreeg dus de eer om Noel's nieuwe band aan te kondigen.

alt

Goed, de muziek van NGHFB dus. Dit was m'n eerste ontmoeting met NGHFB dus van het repertoire kende ik hoegenaamd niets. Toch moet het gezegd dat het best een prima optreden was. Noel brengt muziek die je direct doet terugdenken aan de glorietijden van Oasis. Goeie bal Noel, Liam slaagt hier toch net iets minder in met zijn Beady Eye. Maar goed, ondergetekende hoopte stiekem dat Noel "Wonderwall" zou spelen, maar van Oasis covers was jammer genoeg niets te merken. Tot op het laatste wanneer ze toch een cover brachten waarvan de naam me jammer genoeg even ontglipt. Zeer sterk optreden en terecht op de Main Stage van Rock Werchter.

Nog maar drie bands te gaan nu, up next: Florence + The Machine. Het genre dat Florence + The Machine brengt vind ik een beetje moeilijk te omschrijven, maar laten we het houden bij soul geïnspireerde indierock. Florence zelf mag best gezien worden en bovendien heeft ze nog een pracht van een stem ook. Een optreden van Florence + The Machine heeft best wel iets theatraals, al is het maar puur door de jurk en bewegingen van Florence zelf. Tijdens het hele optreden voelde ik me heel vertrouwd met de muziek, hoewel ik er eigenlijk helemaal niets van kende, maar toen ze het nummer "Shake It Out" speelden wist ik meteen waar deze vertrouwdheid vandaan kwam. Heel leuk optreden deze Florence + The Machine, komt voortaan ook op m'n lijstje te staan van bands die ik moet zien.

Dan was het de beurt aan Snow Patrol. Snow Patrol groeide op enkele jaren uit van band ergens in de middenmoot tot een volwaardige headliner. Dit is de 4de of 5de keer dat ik Snow Patrol live zie, en elke keer blijft het goed. Wanneer ze "Shut Your Eyes" spelen verwacht je je aan een ellenlange herhaling van het refrein op het einde van het nummer, maar dit jaar wil het publiek op Werchter niet zo goed meewerken lijkt me. Ik herinner me nog een optreden op Pukkelpop waar "Shut Your Eyes" letterlijk nagenoeg een kwartier duurde. Jammer dat er hier op Werchter niet dezelfde sfeer hing. Met hun hit "Chasing Cars" kreeg Snow Patrol het publiek dan weer wel helemaal mee. Hoewel het een prima optreden was, kan ik me toch niet ontdoen van de indruk dat Snow Patrol eens iets nieuws in hun set nodig heeft. De combinatie van "Shut Your Eyes" en "Chasing Cars" doet het voorlopig nog goed, maar er zit toch een beetje slijt op denk ik.

alt

Rock Werchter 2012 loopt nu echt wel stilaan ten einde. Gelukkig voor ons breien ze er nog een prachtig slot aan met Red Hot Chili Peppers. RHCP staat ook al jaren garant voor kwaliteitsvolle rockmuziek en het is altijd een groot plezier ze live te mogen meemaken. Het is een ware bloemlezing van hun grootste hits. "Under The Bridge", "Californication", "Scar Tissue", "Snow (Hey Oh)", ... noem maar op. RHCP weet hoe een publiek te entertainen en hun nieuwe gitarist past moeiteloos in de schoenen die John Frusciante heeft achtergelaten. Als bisnummer speelden ze nog "Give It Away" waardoor het optreden nagenoeg perfect was. Jammer dat ze "Otherside" niet gespeeld hebben, maar dat drukte de pret zeker niet.

Na RHCP krijgen we naar goede gewoonte nog wat vuurwerk te zien, wat altijd wel fijn is, maar het was niet zo speciaal. Naar goede gewoonte zie je overal ook mensen vuurtjes maken, die door de veiligheidsdiensten zo rap mogelijk geblust worden. Op het einde is er toch een groot vuur ontstaan waar iedereen dan ook meteen naartoe trok om wat na te genieten.

Maar goed, Rock Werchter 2012 zit er weeral op. Het waren vier dagen gevuld met geweldige muziek, goed weer en fijne mensen. Ik onthou vooral Jack White, Pearl Jam en het verrassende School Is Cool.

Op naar de editie van 2013 waar we hopelijk evenveel plezier aan zullen beleven !


Bron Foto's: De standaart en De Morgen

Back to Top