affiche Judas Priest

Judas Priest is normaal gezien aan hun allerlaatste wereldtournee toe. Na bijna 40 jaar heavy metal stoppen Rob Halford en kompanen er dus mee. Een jaar geleden passeerden ze met hun Epitaph tour al op Graspop, op 23 mei stonden ze weer op het Belgische podium in de Lotto Arena.

Vooraleer Judas Priest begon stonden er echter nog twee andere bands in het voorprogramma. Eerste band was het Belgische After All. Ik kende ze niet, en ik ga ook niet proberen er een genre op te plakken aangezien ik er ver naast zou zitten, maar het was zeker stevige metal. Er zaten wel leuke passages in hun muziek, maar al bij al was ik uiteindelijk niet zo geboeid door hun show. Gelukkig speelden ze maar een half uurtje.

Daarna was het de beurt aan Saxon. Saxon is meteen al een veel grotere naam, en hoewel ik puur voor Judas Priest kwam was het best mooi meegenomen dat Saxon in het voorprogramma stond. Saxon speelde ook slechts 45 minuten, maar ze speelden gelukkig wel hun grote hits. Zo opende ze met "Heavy Metal Thunder" en passeerde later ook "Wheels Of Steel" en het alom bekende "Princess Of The Night". Ze lieten ook nog weten dat ze aan een nieuw album werken en ze hopen volgend jaar nog eens op Graspop langs te komen.

Na Saxon was het dan eindelijk tijd voor Judas Priest. Door verscheidene redenen heb ik ze vorig jaar op Graspop maar vijf minuutjes kunnen zien, en wetende dat het hun laatste tour was vreesde ik dat ik nooit nog de kans zou krijgen. Gelukkig passeerden ze dus nog een keertje in België.

Tijdens het wachten werd net zoals op Graspop een heel groot doek opgehangen met in het groot "Epitaph" op gedrukt. Een beetje later gaan de lichten uit en start de welgekende intro van Judas Priest, het doek valt en daar staan ze dan eindelijk. Ik kan het niet helpen om bij dit moment toch een beetje weemoedig te worden, de combinatie van de machtige intro en het feit dat dit waarschijnlijk de allerlaatste keer is dat ik the Priest zie doet me toch wel iets.

Toegegeven, ik hou wel van Judas Priest, maar hun repertoire is door de jaren heen zo groot geworden dat ik onmogelijk al hun nummers ken. Beetje jammer, want ze speelden wel wat nummers die ik niet kende, maar deze zijn daarom zeker niet minder goed. Ik heb me best enorm geamuseerd tijdens de 2 uur durende show. Gelukkig speelden ze ook enkele van mijn favoriete en hun meeste bekende nummers. Ze speelden onder meer "Breaking The Law" maar Robert Halford liet de zang in dit nummer volledig over aan het publiek. Het heeft natuurlijk wel iets machtig zo'n volledige zaal die een nummer zingt, maar ergens vind ik het dan toch ook jammer dat hij het nummer zelf niet meezingt.

Naar het einde toe gingen de lichten weer even uit, en dan hoor je ineens de ronkende geluiden van een moto op de achtergrond en komt Halford met een pracht van een moto, ik vermoed een Harley, het podium opgereden. Ik verwachtte dat ze "Freewheel Burning" zouden spelen maar ze brachten "Hell Bent For Leather". Een beetje later verdwijnt Halford even van het podium en komt dan terug met een Belgische vlag, kwestie van het publiek nog een allerlaatste keer op te jutten. De rest van de band volgt en dan kwam eindelijk mijn absolute favoriet nummer van Judas Priest; "You've Got Another Thing Coming".

Hierna lijkt het gedaan voor de avond, maar ze komen toch nog terug voor een allerlaatste nummer, terwijl dit nummer op z'n einde loopt beslissen we om toch al maar te vertrekken, kwestie van alle drukte voor te zijn. Het was een geweldige avond, ik ben super blij om the Priest die allerlaatste keer gezien te hebben, het was gewoon af. Judas Priest heerst in de metal wereld en ze zullen de komende jaren enorm gemist worden.

 

 

Back to Top