alt

“The Engine Is Back!”. Zo luidt de titel van de try-out show van Spoil Engine in JH De Lochtink in Eeklo. Het was inderdaad een goed gekozen titel die de lading dekte. Want nadat de motor van de band eventjes stillag om de nieuwe drummer en gitarist in te lijven in hun werk, komen ze terug met een knaller van een try-out tour.

Voordat het echter hun beurt was, kreeg Primal Creation als eerste de beurt om de avond in gang te spelen.

Voordien had ik nog nooit van Primal Creation, uit het Oost-Vlaamse Ertvelde, dus was ik wel wat benieuwd naar die groep, maar eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik liever buiten luisterde naar de muziek, om de simpele reden dat er wel al wat volk aanwezig was in het zaaltje. Het was dan ook niet zo aangenaam vertoeven binnen, maar geen nood de muziek kon je tot op straat horen en dat was even aangenaam. Helaas verslapte mijn aandacht heel snel, wat wil je, ik was vol verwachting aan het wachten op dé band van de avond.

En dan, een 10-tal minuutjes over tijd, maar dat nemen we er graag bij. Kregen de heren van Spoil Engine de kans om te bewijzen dat anderhalf jaar afwezigheid wel degelijk zijn vruchten afgeworpen zouden hebben. Na het vertrek van de drummer en gitarist moest men op zoek naar nieuwe stukken om de motor draaiende te houden. En die hebben ze dan ook gevonden door middel van audities. En ze deden het bijlange niet slecht. Spoil Engine maakt het soort metal waarin weinigen hen in voorafgegaan zijn. Het zet je gewoon aan om mee te schudden op de muziek, en dat deed velen in de zaal dan ook. Ik heb het dan bijna ook letterlijk mogen voelen. Er werden nog maar een paar noten van het eerste liedje ingezet of de eerste stieren sneden al door de massa heen, met het gekende gevolg van een beker bier over je te krijgen. Dat is een bewijs van hoe goed die mannen van Spoil Engine wel niet zijn.

De motor is goed aan het draaien, maar jammer genoeg is het een dieselmotor die zijn tijd nodig heeft om op te warmen. Ik had het gevoel dat de band nog niet helemaal op het hoogtepunt van zijn kunnen staat in vergelijking met vroeger. Maar er is plaats voor verbetering en we geven hen dan ook graag de tijd om de motor tot in de puntjes af te stellen zodat het weer zal brullen zoals vroeger. Ik kijk nu al uit naar het aantreden van de band op Velorock in september in Oostende.

Back to Top