alt

Onze tweede dag op Groezrock begint iets later dan de vorige. Het weer ziet er momenteel nog niet zo geweldig uit maar we hopen voor het beste. Op de Mainstage gaat ‘’Zebrahead’’ van start dus ik haast me om een goeie plaats te vinden. Onderweg komen we nog een bekendheid tegen, met z'n regenboogtrui en tientallen festivalbandjes is ook festivalman Roger weer van de partij. Altijd een plezier om hem te zien, maar ik beslis een babbeltje over te slaan en begeef me naar de Mainstage.

Voor Zebrahead was het blijkbaar ook al zomer, het podium was leuk aangekleed met opblaasbare palmbomen en ik heb zelfs een paar strandballen zien rondvliegen. De dag is nog niet lang bezig, maar de sfeer zit er duidelijk al goed in. Naar goede gewoonte opent Zebrahead met ‘’Rescue Me’’, naar mijn mening ook ineens hun beste en mijn favoriete nummer. Zo bekend ben ik jammer genoeg niet met het repertoire van Zebrahead, maar al bij al was het best een goede show. Naar het einde toe passeerde ook nog de song “Anthem” wat ook een van mijn favoriete nummers van de band is.

Na Zebrahead is het even moeilijk kiezen welke band te zien, op de Mainstage komt zodadelijk ‘’MxPx All Stars’’ en op hetzelfde moment speelt op ‘’Fender Acoustic Anti-Flag’’ hun akoestische set. Ik besluit om toch maar op de Mainstage te blijven. MxPx All Stars is niet meteen de normale MxPx die we kennen. Ze brengen dezelfde nummers, maar de band speelt met andere leden. Zanger Mike Herrera is er nog steeds bij, maar de gitarist is vervangen door Kris Roe van The Ataris en de drummer is geleend bij The Summer Obsession. MxPx brengt enorm aanstekelijke en dansbare punkrock. Het soort punkrock waar je eigenlijk best blij van word en je merkt dat het publiek zich hier echt amuseert, MxPx All Stars zet een sterke show neer en wanneer ze “Punk Rawk Show” spelen is het hek helemaal van de dam. Een halve tent die allemaal meezingen met een song, het heeft best wel iets machtig.

Volgende band op m'n lijstje was Your Demise. Een tijdje geleden reviewde ik al hun album “The Golden Age” dus was ik enorm benieuwd naar hoe ze het live ervan af zouden brengen. Het moet gezegd, ik ben tevreden weggegaan na hun optreden. Buiten “The Golden Age” kende ik jammer genoeg niet zoveel van de songs, maar het was een zeer energieke en boeiende show. Als ze terug komen op een volgende editie ga ik sowieso weer zien.

Hierna passeer ik nog heel even bij Hot Water Music op de Mainstage maar dan is het weer tijd voor een bezoek aan de Fender Acoustic Stage. Mike Herrera die we eerder op de dag al zagen bij MxPx All Stars op de Main Stage geeft hier solo een akoestische sessie. Er worden allerhande songs gespeeld van MxPx, en net als Bouncing Souls gisteren heeft Herrera ook geen schrik om aanvragen te spelen. Er passeerden ook songs van ‘’Tumbledown’’, een andere band van Mike Herrera die ik zelf nog niet kende.

De Acoustic Stage heeft me best al wel leuke momenten en verrassingen bezorgd. Vaak hoor je verwijten van allerhande mensen dat punkzangers of dergelijke geen goeie zangstem zouden hebben, Yellowcard en Bouncing Souls bewezen gisteren al anders maar Mike Herrera steekt er toch nog iets verder bovenuit. Herrera heeft echt een schitterende stem en de combinatie met aanstekelijke songs zorgde gewoon wederom voor een geweldig optreden.

alt

Ondertussen is het weeral 17u voorbij dus nemen we even een pauze van al het muzikale geweld. Tot groot genoegen is het slechte weer helemaal omgeslagen en kunnen we lekker van de zon genieten. Beter festivalweer dan dit kan je echt niet wensen, niet te warm, niet te koud, gewoon perfect. Op de achtergrond hoor ik The Bronx nog een geweldige show afsteken op de Impericon Stage, wat het net dat ietsje meer perfect maakte.

Heel lang konden we echter niet genieten want na The Bronx stonden de punkrockers van Anti-Flag klaar op de Impericon Stage. Toegegeven, ik ben niet zo'n grote fan van Anti-Flag maar hun set was best te pruimen. Anti-Flag is een pacifistische band en dat merk je ook wel aan hun optreden. Tijdens een circle pit rond twee palen van de tent drong frontman Justin Sane er toch op aan dat als er iemand viel, je die persoon opraapt. En dat siert de band wel, ze droegen later ook de boodschap uit om de persoon die naast je stond de hand te reiken en zo creëert de band toch een groter gevoel van vriendschap onder het publiek. Toch een positieve noot die tegenwoordig soms ver zoek is op shows zoals deze.

Anti-Flag is afgelopen, maar er staat nog één band op de affiche die ik absoluut niet mag missen; Terror. Over Terror doen wel eens wilde verhalen de ronde, zo zouden er op hun eerste passage op Groezrock tientallen gewonden gevallen zijn en was de tent zowat half afgebroken. Natuurlijk moet je dat allemaal met een korrel zout nemen, maar het zegt heel veel over de muziek die Terror brengt en wat ze teweeg brengen bij het publiek. Pure, agressieve, snelle, harde hardcore, dat is waar Terror voor staat en dat is ook de reden waarom ik zo'n fan ben van deze band. Terror is echt een prima band om al je woede op uit te laten, het is heel moeilijk om je niet mee vooraan in de pit te wagen of je überhaupt niet te bewegen. Terror zet hier weeral een dijk van een show neer, de ene hit na de andere knallen door de speakers, ‘’One With The Underdogs’’, ‘’Last Of The Diehards’’, ‘’Overcome’’, ‘’Lowest Of The Low’’, ,,, de show van Terror was gewoon af en het absolute hoogtepunt van deze dag.

Na de show van Terror was het voor mij persoonlijk wel voorbij met bands die ik absoluut wou zien. Ik volg mijn vrienden nog even naar de Etnies Stage voor Gorilla Biscuits waarna we nog naar de Mainstage gaan om Refused te checken. Jammer genoeg konden ze me bij hun eerste nummers al niet echt boeien, dus zijn we vroegtijdig terug richting thuis vertrokken.

Het was weeral een geweldige editie van Groezrock, een super affiche dit jaar en met recht en rede mag Groezrock zich toch wel een van de beste festivals van Europa in dit genre noemen. Wat me vooral bijblijft uit deze editie is de toevoeging van de Acoustic Stage. Ik heb hier slechts drie optredens gezien, maar dit zijn uiteindelijk wel de drie optredens die ik het beste vond. De Acoustic Stage is echt een prima plaats om even weg te zijn van al het geweld en gekheid en voor mij mag deze stage daarom zeker een permanente plaats krijgen op Groezrock.

Voor de rest onthoud ik vooral dat Groezrock ver geëvolueerd is. Het is nog niet zo heel lang geleden dat Groezrock nog maar één dag duurde en je op vrijdagavond naar het aparte campingfest kon en nu staat hier echt een volwaardig festival dat twee dagen duurt. Laat ons hopen dat ze verder blijven evolueren zodat de hele wereld weet dat Groezrock HET festival is voor de punk en hardcore liefhebber.


Mike Herrera van MxPx en Tumbledown:

http://www.youtube.com/watch?v=ppQZ44ei8Wg


See you on Groezrock 2013 !

Back to Top