heidenfestHeidenfest is weer gedaan, en o wat was het een groot stevig feestje. Zelfs heidens goed als ik het zeggen mag. Meer dan een paar dagen op voorhand kwam de melding volledig uitverkocht. Bands als Arkona en Trollfest spelen dus voor een full house!

Al bij aankomst stond er heel wat volk. Veel bekende gezichten die elkaar begroeten en een lange wachtrij voor tickets in te ruilen.

Door slechte timing hebben we skalmold gemist. Maar geen nood. Nog een hele avond feestgedruis voor de boeg.

Eerste band is Trollfest. Zelf had ik de naam al opgevangen, maar nog geen noot van gehoord. En ze zetten de zaal meermaals in beweging met hun troll muziek die zowel grappig als snoeihard uit de hoek kwam. De vele instrumenten riepen een echt Tirools gevoel op die je alleen in de bergen van de Alpen of het hoge Noorwegen kan terug vinden. Hoogtepunt was hier een song die Der Jagermeister heet, snoeiharde drums die de het publiek stevig ophitste.

Dan was het de beurt aan Arkona. De Russische pagan metal was bij wijlen snoeihard en vooral het magistrale Go Roi Go kon de zaal in beweging krijgen. In tegenstelling tot hun eerdere passage op Graspop viel dit wel in de smaak.  Masha scream sprong zoals altijd als een stoere krijgster heen en weer over het podium en haalde vocaal herhaaldelijk gevaarlijk uit.

De 4de band van de avond is het alom bekende Alestorm. En die naam valt bijna letterlijk te nemen. Een storm van muziek, sfeer  en melodieën gevoed door bier(ale). Die combinatie zette wederom de zaal weer helemaal op zijn kop. Gouden kleppers als Captain Morrigans Revenge, Wolves of the Sea, Shipwrecked en Wenches and Meat werden vakkundig afgewisseld met nummers uit hun nieuwe album zoals Rum en Back Trough Time. Maar het hoogtepunt was Keelhauled, waar zowaar een rubberbootje werd opgeblazen en samen met passagier in de lucht werd gehesen. Zeer opmerkelijk en een stijlvolle manier van crowdsurfen. Ook nu weer waren de piratenvlaggen doorheen het optreden ruimschoots vertegenwoordigd.

Finntroll was de laatste band van dit sfeervolle avondje. En geef toe, hier hadden we (naast alestorm) allemaal op gewacht. De uitvinders van de trollmetal haalden ook nu weer hun beste materiaal uit de kast. En vanaf de eerste noten bombardeerden ze ons met een massieve soundwall die iedereen omver blies. Eliytres was zeer knap neergezet, en vloeide werkelijk naadloos over in het 2de lied. De jongens van Finntroll weten duidelijk hun intro te verzorgen. Pas na een verlengde 2de song haalden ze even adem om daarna als bezeten trollen verder te stuiven.

Helaas moest ook ik de dag erop vroeg uit de veren en ben ik halverwege de 3de song doorgegaan. Toch kan ik zeggen dat deze avond in stijl is afgesloten. Al rond dansend met een andere Finntroll enthousiasteling met wie ik vrolijk ingehaakt heb.


Back to Top