alt Na een geslaagde eerste dag was het uitkijken naar dag 2. Dag 2 was misschien de meest diverse dag van het festival.

Terwijl frontman Alan Averill de eerste dag mocht afsluiten met Primordial, mocht hij de tweede dag aanvangen met zijn band Dread Sovereign. Mits Dread Sovereign nog geen debuut uitbracht was deze band me volledig onbekend en wist ik niet waaraan ik mij kon verwachten. Gelukkig zijn er soms van die bands die je aangenaam kunnen verrassen… en het optreden van Dread Sovereign werd er eentje om niet snel te vergeten. Lompe en steenharde doom waarna je het gevoel had dat er een pletwals over je heen was gereden.

Vrijdag was de dag waar Electric Wizard op trad en ter ere van de zanger werd stage 1 voor één dag een heuse filmzaal (The Electric Grindhouse Cinema) waar je onder andere naar overbelichte en harige “porno” kon kijken. Mits Justin Oborn zot en kenner is van Sleazy films uit de jaren 70 mocht hij in zijn filmverzameling duiken en een aantal filmpjes aan ons tonen. En dat is iets wat menige Roadburner wel zal geweten hebben. Mits Aderlating er een optreden gaf, zijn we uiteindelijk toch een kijkje gaan nemen en kwam ik met een dubbel gevoel terug naar buiten. Hun optreden was geweldig maar toch geraakte ik niet volledig in trance (wat bij Aderlating toch wel zou moeten lukken). Dit was volledig te wijten aan de verschrikkelijke film die tijdens het optreden getoond werd. Ook als geoefende “horror-kijker” was dit een stapje te ver en vooral een ontzettend vrouwonvriendelijke film! De naakte en vooral mishandelde lijven branden nog steeds op mijn netvlies… Desondanks slaagde Aderlating er zeker wel in om de muziek en de beelden mooi te laten overeenkomen waardoor je praktisch gedwongen werd om te blijven kijken.

Na Aderlating pikten we nog een klein stukje van Sabbath Assembly mee. Sabbath Assembly is altijd een beetje vervreemdend om te zien. Ondanks het feit dat ze me muzikaal niet echt kunnen boeien kan je moeilijk ontkennen dat frontvrouw Jamie Myers een prachtige stem heeft. Ze staan er en live is het zeker wel in orde.

Hexvessel, de Finse band die ik dankzij Darkview leerde kennen en in 2012 ook op de affiche van Roadburn stond. Dat ze ook dit jaar terug mochten komen zal hoogst waarschijnlijk aan de kwaliteit gelegen hebben van hun optredens. Geweldig dat we deze band in het Patronaat mochten aanschouwen. Een perfecte zaal voor een praktisch perfecte band. Psychedelische neo-folk gebracht door een zeer goede zanger. Een mooi optreden en toch wel één van de betere optredens die ik zag.

altNa Hexvessel was het de beurt aan Les Discrets. Met dit optreden was het de tweede keer dat Neige het podium mocht betreden. De Franse band rond Fursy Teyssier is een waar pareltje. Vooral de gitaarlijnen en de samenzang vallen hier op en zijn zo wondermooi. Ondanks het feit dat ik Les Discrets goed ken, is het moeilijk om met veel woorden te omschrijven hoe het optreden was. Het was gewoon zo mooi dat je volledig in de muziek op kan gaan. Puur genot!

En dan was het moment daar dat de curator van het jaar het beste van zichzelf mocht laten zien. De zaal stond propvol voor Electric Wizard en werd danig dooréén geschud door de bassen. Electric Wizard live is altijd een stukje genieten (en letterlijk trillen). Meteen na de eerste klanken werd ik volledig opgeslokt door hun muziek. Genieten en af en toe zelfs meezingen (Black Mass!). Tijdens het optreden werden er ook (de veelbesproken) visuals getoond. Visuals, met natuurlijk veel blote vrouwen, die perfect bij de muziek pasten en in combinatie toch wel een vervreemdend effect gaven.

Na Electric Wizard was het de beurt aan onze eigen Amenra. Jammer genoeg bleek het gewoon onmogelijk te zijn om de zaal nog binnen te geraken. Er stond een ellelange rij wachtenden en hebben we het maar opgegeven. Jammer, maar we hebben gelukkig nog kansen om hen aan het werk te zien.

Dag 2 zat erop… Een geweldige dag met sterke bands en een lichte overdosis naakt.

foto's: Kurt Demeulemeester

Een uitgebreid fotoverslag vind je via onderstaande link

http://luckifer.smugmug.com/Concerts/Roadburn-2013/29114906_VS3cGZ

Back to Top