alt Al wie z’n hart verloren heeft aan doom en aanverwanten is wel vertrouwd met het legendarische Roadburnfestival. Alsof het een bedevaart naar een heilige plaats zou zijn, moet je eigenlijk minstens één keer naar dit muzikale Mekka in Tilburg trekken en liefst eigenlijk gewoon elk jaar.

Naar goede gewoonte heeft elke editie z’n eigen spirituele curator die ineens ook als headliner dienst doet op de tweede dag. Dit jaar viel die eer te beurt aan niemand minder dan het Britse Electric Wizard die op zaterdag alles uit de kast haalde. Een kast die vooral gevuld is met sleazy soft porn van bedenkelijk allooi, zo zou blijken.

De opzet van de 013 leent zich heel goed voor een dergelijk indoor festival. Een luxueuze mainstage en 2 kleine zaaltjes die elk hun eigen projector hebben zodat je niet meer met loodzware backdrops ligt te sleuren. Neem daarbij nog de tegenoverliggende, omgebouwde kerk - het Patronaat - en je had 4 podia waar dus altijd wel iets te beleven viel.

Het Amerikaanse Pallbearer mocht op donderdag de spits afbijten. Hun veelbelovende debuut schiep hoge vewachtingen voor de opening act die wat ons betreft volledig werden ingevuld met hun lang uitgesponnen, psychedelische doomepen. Ideaal om in de Roadburnmindstet te komen.

Ook de meer traditionele strekking kwam uitgebreid aan bod met het aan Janis Joplin refererende Blues Pills, een lichtjes telurstellend Penance, een lekker op dreef zijnde Pilgrim maar vooral de van ferme frontvrouwen voorziene Royal Thunder en Castle. De komende dagen zouden in dat opzicht nog veel meer lekkers bieden.

altEén van de meest bizarre acts op deze donderdag was GraveTemple waar we o.a. dronelord. Stephen O’Malley en vocale acrobaat Atilla Czizar terugvonden voor een set die je nog het best kon omschrijven als Sunn o))) met drums. Een transcendentale belevenis.

Primordial trad als eerste headliner aan. Een op het eerste zicht wat vreemde keuze wat je ook soms wel merkte aan het publiek. Deze heidense Ieren hadden eerlijk gezegd ook al sterkere shows weten te geven, maar niettemin toch een degelijke performance. Op vrijdag zouden ze onder de noemer van Dread Sovereign overigens een ijzersterke set neerzetten met Alan Averill’s nieuwe zijproject.

Funeraldoomadepten konden hun hartje ophalen aan het Australische Mournful Congregation dat al 2 decennia zeer bescheiden mee aan de top staat binnen dit genre, met hun laatste album ‘The Book of Kings’ als meest recente bewijs.

Al even grote veteranen binnen de deathdoom en eveneens Iers was  Mourning Beloveth die speciaal voor de gelegenheid het twintigjarige bestaan van het album ‘The Sullen Sulcus’ vierden door het integraal van begin tot einde te spelen. Samen met het onverwacht heftige Herder mochten ze de eerste avond uiterst geslaagd afronden.


Op naar dag 2...

Klik op onderstaande link voor een uitgebreid fotoverslag:

http://luckifer.smugmug.com/Concerts/Roadburn-2013/29114906_VS3cGZ

Foto's: Kurt De Meulemeester

Back to Top