altTer gelegenheid van de twintigste verjaardag van Monster Magnet hun debuut album ‘Spine of God’ is de band rond Dave Wyndorf op tour. Deze tour hield op 7 december halt in de Ancienne Belgique.

Het voorprogramma werd verzorgd door de Duitsers van My Sleeping Karma. Deze heren brengen ons instrumentale psychedelische stoner van zeer hoog niveau. Bij aanvang van hun concert was de zaal slechts voor de helft gevuld, maar naar het einde toe was de belangstelling al een pak groter geworden. Het viel me hierbij op behoorlijk wat bebaarde 40’ers aan te treffen, waarvan enkele stevig uit hun dak gingen.
De band had er duidelijk veel zin in en dit vertaalde zich in een strakke set met het nodige entertainment. De meeste respons kreeg My Sleeping Karma bij de beginnoten van het nummer ‘Pachyclada’, afkomstig van hun vierde album ‘Soma’. Deze heren laten duidelijk blijken goed te weten hoe je instrumentale muziek toch boeiend kunt houden en hebben een mooie toekomst voor zich.

alt
Het wachten na My Sleeping Karma leek lang, maar vanaf het begin kreeg een bijna uitverkochte Ancienne Belgique waar voor zijn geld. Monster Magnet speelde vanaf de eerste noten met veel overgave en frontman Dave Wyndorf was goed bij stem. Hij wist het publiek ook zeer goed te bespelen en de respons was daar dan ook naar.
Muzikaal kregen we aanvankelijk weinig verrassingen. Men speelde zoals aangekondigd het debuutalbum ‘Spine of God” uit 1992 integraal. Tijdens de talrijke solo’s binnen de titeltrack zette Dave zich echter op een van de monitors, om vervolgens het publiek aan te sporen een nummer samen te zingen. Hij begon op ingetogen wijze het refrein van Don Mclean’s ‘American pie’ te zingen, maar dit mondde al snel uit tot een waar muzikaal orgasme. Het spreekt voor zich dat dit voor ondergetekende het hoogtepunt van deze avond was.

altOp de site van de Ancienne Belgique stond te lezen: “Monster Magnet performing Spine of God in its entirety plus the hits”. Het was dan ook niet meer dan normaal dat Monster Magnet het podium opnieuw betrad na de integrale uitvoering van ‘Spine of God’. Wat me echter wel verraste waren deze “the hits”. We kregen namelijk geen ‘Space Lord’, ‘Powertrip’ of ‘Unbroken (Hotel Baby)’. Wat we wel kregen waren nummers als ‘Murder’ en ‘Tractor’, allen afkomstig van de beide EP’s die Monster Magnet op de wereld los had gelaten voor hun debuutalbum. Het publiek wist dit zeer duidelijk te smaken en het sloot muzikaal natuurlijk perfect aan bij het eerste deel van de setlist.

Afgaande op het applaus na de laatste noten was ondergetekende duidelijk niet de enige die deze avond zeer goed had genoten en voldaan huiswaarts kon keren.

Meer foto’s zijn te vinden op: http://www.darkview.be/galerij/monster-magnetBack to Top