dranouter2014.png

De affiche van jarige Dranouter 'Festival of New Traditions' groeit gestaag maar zeker tot een top affiche! Ontdek gauw wie je op deze feesteditie zal tegenkomen op de podia, of op de weide zelf!

Op de 40e verjaardag van dit intussen wereld gekende festival, hebben o.a. Billy Bragg, Flip Kowlier, Le Vent du Nord, Wilfull Missing,, Joey Brocken (de winnaar van het programma 'De Beste SingerSong Writer van Vlaanderen') Rocco Granata, Boban en Marco Markovic, David Lemaitre, Lau, Novastar (+ Joost Zweegers solo), Richard Thompson, Rosanne Cash (dochter van !!), La Chiva Gantiva, Amsterdan Klezmer Band, Delrue, Old Man Markley en Coope, Boyes & Simpson toegezegd om het beste van zichzelf te geven tergelegenheid van deze feesteditie. De officiële voorverkoop is ook reeds gestart sinds 6 maart 2014! Snel zijn is dus de boodschap als je deze editie niet wil missen!

De Britse zanger-gitarist Billy Bragg passeerde al 2 maal de revue op Festival Dranouter en deze bleven niet on opgemerkt! Met hits als 'A New England' en 'Sexuality' wil Billy een boodschap brengen of verteld hij pakkende verhalen omgoten door een heerlijk jasje muziek. Gewapend met z'n laatste CD “Tooth & Nail” komt deze spring-in-het-veld het podium van Dranouter terug op vrolijken! Op vrijdag 1 augustus speelt hij in de Kayam.

Een zanger van eigen (West-Vlaamse) bodem Flip Kowlier, mag natuurlijk niet ontbreken op het feestgedruis! Hij zal er zijn nieuwe cd 'Cirque' promoten. Gegarandeerd dat de Kayamtent te klein zal zijn op zaterdag 2 augustus!

Een groep die speciaal van Quebec, Canada komt overgevlogen is het folk kwartet 'Le Vent du Nord'. De combinatie van hoofdzakelijk Bretoense folk, Schotse en Ierse muziek wonnen deze mensen reeds tal van awards in binnen- en buitenland. Benieuwd wat voor vuurwerk dat gaat geven op het podium van de Clubtent op zondag 3 augustus!

Een band van over het kanaal mag natuurlijk ook niet ontbreken. De 5-koppige Britse band 'Wilfull Missing' zal het beste van zichzelf komen geven op een van de podia van Dranouter. Een weetje van de organisatie: Fans van de Britse Serie ‘Waterloo Road’ zullen hun muziek zeker ook kennen want ze dienden als soundtrack in diverse afleveringen. De band speelt op vrijdag 1 augustus in de Palace tent!

Op het festival is er steeds een plaatsje vrijgehouden voor jong getalenteerde muzikanten om hun zo de kans te geven op het uitbouwen van een zangcarrière. Dit jaar is de eer weggelegd aan de winnaar van het TV-programma 'De beste SingerSong-Writer van Vlaanderen', de Lierenaar Joey Brocken zal het beste van zichzelf komen geven op het podium van de Clubtent op vrijdag 1 augustus.

Rocco Granata, moet deze grote heer eigenlijk nog een aankondiging krijgen? Ik denk dat iedereen wel spontaan 'Marina, Marina, Marina' zal beginnen zingen wanneer hij op het podium verschijnt. Doch een klein woordje over deze grote meneer! Na de film van Stijn Coninx 'Marina' wil ook Festival Dranouter deze heer loven voor zijn levenswerk. Rocco zal ongetwijfeld met zijn 50 jarig oeuvre een heus feestje bouwen, vergezeld door een sublieme begeleidingsband onder leiding van musical director en pianist Michel Bisceglia (de componist van de soundtrack van de film rond het leven van Rocco!). Geprogrammeerd op zaterdagavond 2 augustus in de Kayamtent!

Vader en zoon Boban & Marco Markovic, een duo uit Servië, dat met z'n wild, grappig, opzwependen uiterst dansbaar gipsyconcert (hopelijk!) de Belgische festivalgangers enkel heerlijke uren zal voorschotelen. Samen met hun 12-koppig orkestar werden vader (Boban) en zoon (Marco) bekend dankzij de films “Underground” en “Arizona Dreaming” van Emir Kusturica. Niet gezien, geen nood, wanneer je vrijdagavond 1 augustus rondzwerft over de weide, zal je vanzelf wel in de Kayam belanden. :)

David Lemaitre, is de volgende in de lijst. Een Duitser (Berlijn) met Boliviaanse roots. Opgegroeid met de platencollectie van z'n vader en midden in de Zuid-Amerikaanse folkmuziek brengt deze man een mooie mix met knipogen naar Sufjan Stevens, Elliot Smith, Krafwerk en Beck. Ambiance verzekerd op zaterdag 2 augustus in de clubent, want Latino's die kunnen een stevig feestje bouwen!

Lau, een zeer innovatieve band vol sterke performers, vrijdenkende visionairs, kortom een zeer innovatieve band op het vlak van 'The New Tradition' generatie. Niet te verwonderen dus dat ze een plaats gekregen hebben op de West-Vlaamse weide van Dranouter! In 2013 werden ze genomindeerd met voor 'Scottish album of the Year 2013', deze eer hebben ze helaas misgelopen, MAAR ze gingen wel lopen met de BBC2 Folk Award voor de best groep in 2013! Een stevig stukje Britse folk (of zouden we toch eerder Schottische folk moeten zeggen?) wacht op jou op zondag 3 augustus in de Clubtent!

De volgende band hoeft wederom niet echt een aankondiging. De band rond Joost Zweegers, Novastar, zal ondertussen wel een grotere fanclub hebben, die al lang weet dat hun band op de Dranouterse weide zal staan! Ik zal je enkel nog meedelen dat je deze Belgische talenten kan horen op vrijdag 1 augustus in de Kayam en dat ze hun nieuwe (4e) cd “Inside Outside” meebrengen, maar ik denk wel dat er ook tijd zal zijn voor hun klassiekers! Blijf echter nog een dagje langer op de weide hangen, want Joost Zweegers komt op zaterdagavond het feestje in de clubtent afsluiten! Helemaal solo, maar kenners en liefhebbers zullen daar geen probleem mee hebben! Allen daarheen dus :)

RichardThompson is de volgende artiest die toegezegd heeft voor deze 40e editie! De legende binnen de folkrockwereld, één van de “Top 20 Guitarists of all time” volgens Rolling Stone Magazine en winnaar van ontelbare prijzen en awards, staat terug op het podium van Kayam! Zaterdag zal hij zijn rockgrooves op zijn gitaar laten horen oversprenkeld met een folky gevoel! By the way, deze grote meneer mag zich sinds 2011 lid noemen van de “order of the Britisch Empire”, een titel die hij kreeg uit de handen van de Britse Queen herself! (Voor mij nog een reden om dit optreden dus niet te missen!)

Johny Cash, the Man in Black, de man van 'Ring of Fire, I Walk the Line' heeft ons helaas reeds in 2003 moeten verlaten. MAAR hij heeft zijn talenten doorgegeven aan zijn oudste dochter RosanneCash! Enkele jaren geleden bracht deze dame samen met producer en multi-instrumentalist John Leventhal een hommage aan haar overleden ouders met het nummer “Black Cadillac”. De twee zullen op zondag 3 augustus de pannen van het dak spelen in de Clubtent en voor wie kan genieten van de muziek van 'The Broken Circle Breakdown', mag deze twee zeker niet mislopen!

Een Oost-Europse joodse band, AmsterdanKlezmerBand, is de volgend op het lijstje. Met hun zigeuner-en balkaninvloeden hebben ze slecht 1 doel: je zal moeten dansen tot je erbij neervalt! Smeer alvast je kuiten maar in en test best eens je dansschoenen op voorhand, zodat (indien nodig) je nog snel het nieuwe paar kunt indansen! De band zal op zaterdag 2 augustus in Kayam het dansfeestje laten ontploffen!

LaChivaGantiva, een band uit Brussel met Colombiaanse roots, zal het feestje van zaterdag verder zetten op zondag (ook in de Kayam). Met hun tweede album “Vivo” hebben ze net iets meer nummers waarop heerlijk gezwierd kan worden met die heupen! Wedden dat de temperaturen al snel zo tropisch zullen zijn als in Colombia zelf?!

Delrue, de nieuwe band van Yevgueni frontman Klaas Delrue, brengt de sfeer van de Franse Chansonnier terug tot leven. Met 11 zelf geschreven Franstalige nummers en aangevuld met bestaande chansons wordt het een feestje op vrijdag 1 augustus in de Club!

Last but not least, Coope, Boyes & Simpson; het a-capella trio van Groot-Brittannië, zal op zondag 3 augustus in de Clubstage hun prachtige stemmen laten weerklinken! Bijna een halve eeuw zijn deze drie heren de belichaming van de Noord-Europese zangtraditie, dus wie van mannenstemmen houdt, mag dit trio dus niet missen!

Back to Top