alt

Pukkelpop 2012 was dan uiteindelijk toch een feit. Vlak na de ramp van vorig jaar bestond er enige twijfel over de toekomst van het festival, maar gelukkig voor alle fans ging het uiteraard toch door. Het werd een sterke editie met een zeer speciaal sfeertje.

Bij het arriveren op woensdag merk je al meteen veel veranderingen op en rond Pukkelpop. Op de weide zijn heel veel bomen gesnoeid, er zijn nu 3 verschillende campings waar men veel meer plaats heeft gelaten voor het opstellen van tenten en de paden zijn breder dan vroeger. Statische lichtmasten zijn vervangen door uitschuifbare palen met lichten op gemonteerd zodat deze in geval van een storm ingetrokken kunnen worden. Bovendien is het verboden, en onmogelijk gemaakt, om je tent op te stellen in de buurt van bomen of andere objecten die in geval van een storm zouden kunnen omvallen en/of schade berokkenen. Het is overduidelijk, qua veiligheid is Pukkelpop er ver op vooruit gegaan.

Ook onder het publiek leeft de angst van vorig jaar nog wel een beetje. Woensdagavond zou het normaal gaan stormen, dus links en rechts hoorde je wel een aantal angstige reacties. Uiteindelijk bleef de storm weg, maar je merkte wel dat het nog leefde onder de mensen.

Op de weide zelf was er dit jaar ook een speciale herdenkingsplaats voorzien. Je kon een boodschap achterlaten op een lintje en deze vastbinden rond een berk of aan de hekken rondom de herdenkingsplaats. Ook kon je er terecht voor een persoonlijk moment van bezinning of een goede babbel rondom de ramp van vorig jaar. Een gespecialiseerd team van, vermoed ik, slachtofferhulp was ter plaatse om je bij te staan bij de verwerking van de ramp. Het was best mooi en ontroerend om te zien hoeveel lintjes er op dag 2 van het festival al hingen.

Op zaterdag 18 augustus werd er om 18u10 een minuut stilte gehouden. Op dit uur raasde exact een jaar geleden de storm over Pukkelpop waarbij 5 mensen het leven lieten. Voor mij persoonlijk was dit een enorm indrukwekkend moment. Een volle wei een volledige minuut lang stil krijgen, het doet wel wat met een mens. Na de stilte volgde nog een gigantisch applaus.

Later op de avond, tegen half elf, stond Foo Fighters nog op het programma. De band zou normaal vorig jaar de headliner zijn op de eerste dag, maar kreeg onderweg naar het festival het nieuws van de ramp te horen. Voor veel mensen moest dit het ultieme tribuut aan de slachtoffers van vorig jaar worden, en dat was het ook. Dave Grohl en de zijnen brachten een prachtige set. Natuurlijk konden zij ook niet rond het feit van de ramp, dus droegen ze "These Days" op aan iedereen die er dit jaar niet bij kon zijn. Misschien wel het emotioneelste moment van heel het festival. Onderaan dit artikel kan je nog even nagenieten van dit moment.

Pukkelpop 2012 was werkelijk een wervelende editie, met prachtig weer en de nasleep en herdenking van de ramp zorgde voor een ongezien gevoel van vriendschap onder alle aanwezigen. Pukkelpop leeft nog steeds, en we hopen dat dit nog jaren mag doorgaan.


Foo Fighters op Pukkelpop 2012:

Back to Top