witte.jpg"100 mensen binnen + 50 mensen buiten " Dat zal wel wat overdreven zijn, dacht ik in mezelf toen ik dit smsje aankreeg van een vriend, nadat ik hem had gevraagd hoe het stond qua bevolking in De witte non. Maar eerlijk toegegeven, mijn mond viel open van verbazing toen ik de Bonnefantenstraat kwam ingewandelt.

Maar liefst zo een 250 metalheads van alle leeftijden zijn de nieuwe eigenaars een hart onder de riem komen steken op de openingsnacht van De witte non. Na maar liefst een sluitingstijd van 15 maanden, heropende deze zich op vrijdag 7 oktober 2011. Na allemaal oude bekende gezichten terug gezien te hebben realiseerde ik me plots, hoeveel dit café voor ieder van ons betekend en hoezeer ik het gemist had. Het was pure nostalgie voor me. Na een hele tijd buiten te hebben doorgebracht waagde ik het me om naar binnen te gaan, om een kijkje te nemen. Mijn vriend had inderdaad niet overdreven, het was overbevolkt en deftig door wandelen lukte amper. Maar desondanks de drukte viel het me op hoe goed de nieuwe eigenaars het café hadden opgeknapt. De nieuwe eigenaars en tevens jonge ondernemers Wim beckers(26) Yves Nabialek(26) en alsook Peter Thielemans(25) mogen trots zijn op hun werk en mogen mij alvast als nieuwe vaste klant verwachten!

In het teken van de grote heropening had ik ook even een gesprekje met Yves.

1)  Als eerste vraag stel ik jullie een alom bekende vraag, een vanzelfsprekende vraag. Wie van jullie kwam er nu eigenlijk op het idee om het oude bekende metal café De witte non te heropenen?
Dat was Wim, na zijn terugkeer van een vakantie in Noorwegen. Wim was, net als ikzelf, eerst werkzaam in het onderwijs en had (wederom: net als ik) niet steeds de grootste werkzekerheid... een beginnend leerkracht doet op de keper beschouwd steeds interim na interim alvorens ergens definitief op een school terecht te komen. Hij had weinig zin om de eerste tijd in deze situatie van herhaaldelijke onzekerheid terecht te komen en is tijdens zijn vakantie beginnen nadenken. Daaruit is het idee van het openen van De Witte Non geboren. Zowel Peter als ikzelf zijn quasi-onmiddellijk op de kar gesprongen.

2) Hebben jullie eerst rondvragingen gedaan over hoe mensen zouden reageren als het café zou heropenen of zijn jullie er direct enthousiast met beide voeten ingesprongen?
Wij hebben navraag gedaan bij een hoop mensen, maar niet over de opening van het café. Als jullie ons gevolgd hebben op Facebook, dan weten jullie dat onze identiteit tot en met 9 september geheim is gebleven... dit terwijl wij toch al sinds juli bezig waren met het plan De Witte Non te heropenen. Wij hebben ons, qua navraag, vooral gericht op de financiële en wettelijke kant. We hebben geen navraag gedaan in verband met de reacties omtrent de heropening van De Witte Non omdat... let's face it: Het is De Witte Non. Enthousiasme zou er, zonder arrogantie, sowieso zijn. Gedurende de sluiting van ca. vijftien maanden viel het onderwerp "Laten we ene gaan drinken in De Wi-- oh, wacht." met regelmaat. Van al onze kameraden wisten we: Als de Non heropent staan zij daar.

3) Hoe reageren de buren op de heropening? Zoals de meeste wel weten passeerde er vroeger regelmatig politie wegens geluids hinder.. Is er daar deftig over gepraat met de buren?
Tijdens onze werken is er geregeld gepraat met de buurt. De buurt is ook tijdig schriftelijk op de hoogte gesteld van de opening. Wij hebben tijdens deze communicatie enkele maatregelen aangekaart om de geluidshinder te vermijden en vooralsnog blijken deze succesvol.

4) De eerste nacht was al zeker een groot succes, hoe schatten jullie de toekomst in? Hoe is de voorbije periode al geweest?

Wij hebben geen glazen bol en doen geen uitspraken. Wij zijn op dit moment bezig met onze agenda te vullen met evenementen met als doel onze klanten vooruitzichten te geven naar de komende maanden toe. De toekomst zal uitwijzen of de evenementen interessant genoeg zijn om volk te lokken.

5) Is er iets wat jullie anders zouden doen de eerste nacht, moesten jullie een herkansing krijgen?
Een diepvriezer in de kelder zetten zodat we al het bier konden voorkoelen. LOL! De klanten hebben dusdanig veel flesjes bier gedronken dat deze sneller de frigo uitgingen dan dat we deze bijgevuld kregen. Hierdoor hebben we, tot onze schaamte, soms lauw bier geserveerd.

6) Hoe hebben jullie café De witte non leren kennen? Waren jullie vaste stamgasten?
Wim en ik behoorden al jaren tot het meubilair. Peter was slechts een regelmatige klant.

7) Was het een zware aanpassing van jullie vorige beroepen naar caféuitbaters? Wat deden jullie voor de heropening juist?
Ja en nee. Zowel Wim als ikzelf komen uit het onderwijs; wij zijn beiden leerkracht geschiedenis. Peter is (nog steeds!) boekhouder van beroep. Wim en ik zijn fulltime cafébaas geworden en moeten nu een lichte aanpassing doorlopen. Voor Peter blijft alles grotendeels hetzelfde. Hij is nog steeds boekhouder... maar nu ook van De Witte Non.

8) De witte non heeft veel sympathisanten, dat moet toch ook wel wat emotie los maken bij jullie?
Dat klopt. De support die wij krijgen is immens. Iedereen vindt het geweldig dat De Witte Non terug open is en is enthousiast. Wij bedanken dit enthousiasme door het (blijven) plannen van evenementen en het doen van promoties waar onze klanten iets aan hebben.

9) Terug naar de eerste openingsnacht, hadden jullie zo een grote stormloop verwacht of ging het jullie petje te boven?

Ja en nee. Ja, we hadden een stormloop verwacht. Nee, we hadden niet zó een stormloop verwacht. We hadden zeker niet verwacht dat we het bier niet altijd even goed gekoeld gingen krijgen.

10) En tenslotte, wat hopen jullie nog te bereiken in het loop van het komende jaar?

Veel tevreden klanten, zowel oude als nieuwe, die de weg naar De Witte Non steeds opnieuw terugvinden. :)Met vriendelijke groeten,
Yves (ook uit naam van Wim en Peter)

Back to Top