pandd.jpgMetalcafé PandDemonium wou verhuizen van de Oude Beurs naar het Eilandje, maar dat vonden een aantal buurtbewoners niet gepast. Met petities en dreigementen jaagden ze het café weg, nog voor de deuren opende. “Dat publiek past niet in het Saint-Tropez van Antwerpen”, stelden ze in een petitie.


‘Heavy Metal en zijn associatie met de ‘demonische cultuur’ (doodshoofden, lijkkisten, demonen en de benadrukking van de dood) heeft een eigen publiek met eigen normen en waarden. Deze niche en het publiek dat daarop afkomt past niet in wat het Saint-Tropez van Antwerpen en omgeving moet worden’, zo staat te lezen in de brief die een aantal buurtbewoners richtte aan het college van burgemeester en schepenen. Ze gingen met de brief rond in de buurt en verzamelden zo’n vijftig handtekeningen van buurtbewoners en horecazaken.

Verzuurde mensen

“Er doen wel wat vooroordelen over metalheads de ronde, maar zoiets had ik nog nooit gehoord. Wat een verschrikkelijke, verzuurde mensen”, reageert Joris Siebers (foto), zaakvoerder van het PandDemonium. Omdat duidelijk werd dat de buurt hem het leven zuur zou maken, besloot hij zijn plannen af te blazen.

Het PandDemonium was altijd gelegen op de Oude Beurs, maar omdat het kleine café uit zijn voegen barstte, sloot hij de Oude Beurs en ging op zoek naar een nieuwe locatie. Nu die in het water valt, is de toekomst van het PandDemonium onzeker.

Bij het vernemen van dit nieuws heeft een naaste betrokenen van het Pand een vurige brief geschreven. hieronder lees je hem:

 

"Beste bewoners van het Eilandje

jullie willen dus geen metalkroeg in de buurt. Fair enough, zou een mens zeggen. Kwestie van niet opnieuw een café te hebben in een buurt die zich graag wil profileren als 'high brow'. Althans, dat begrijpt een mens toch wanneer de omschrijving 'het Saint Tropez aan de Schelde' gebezigd wordt.

Nu stelt een mens zich wel de vraag of die omschrijving echt zo'n goeie keuze is. Want wat wil dat zeggen? Moet iedereen vanaf nu plotsklaps Frans gaan praten? Mogen alleen mensen met een minimuminkomen dat sterk boven het gemiddelde ligt, aanwezig zijn op die plaats? Vergeef een nederige dienaar even onwetendheid, maar zo komt dat alvast over voor een omstaander die een half woord te horen krijgt. Zo zouden mensen nog gaan denken dat er personen zijn die het Eilandje willen omtoveren tot een soort resort voor de rijken. Nu ben ik niet bepaald een oude sok, maar ik kan me nog levendig herinneren dat niemand (of toch quasi niemand) naar het Eilandje omkeek en alles begon te verkommeren. Plotsklaps komt er ontwikkeling, er worden oude panden afgebroken en splinternieuwe lofts gezet.

Ah ja, lofts... Sowieso de behuizing voor mensen die beter in de slappe was zitten dan de doorsnee burger. Waar zaten mijn gedachten?

Nu goed, geluidsoverlast is blijkbaar een van de redenen waarom een metalbar niet mag gevestigd zijn in die buurt. Nu vraagt een mens zich af: wat is het verschil met een andere kroeg waar muziek gedraaid wordt? Het volume? Lijkt me vreemd, aangezien cafés gebonden zijn aan een geluidsnorm, ongeacht welk genre van muziek er gedraaid wordt. Dat kan het toch niet zijn? Naar verluidt was op die locatie vroeger een discotheek. Daar heeft men dan minder last van ondervonden, geluidsgewijs? Het is maar een vraag, een burger zoals ik die niet behoort tot de betere klasse die woont op dit Saint Tropez heeft daar weinig verstand van.

Echter, er is een enkele zin in de brief die gericht werd naar het stadsbestuur die mij toch wel tegen de borst stuit... Dat gebeurt niet vaak, dus dat is een hele prestatie. Het gaat hem namelijk over deze zin:

Heavy Metal en zijn associatie met de ‘demonische cultuur’ (doodshoofden, lijkkisten, demonen en de benadrukking van de dood) heeft een eigen publiek met eigen normen en waarden.'

Dus... tot het eigen publiek kan ik wel degelijk volgen, net zoals hiphop, dance, blues en alle genres hun eigen publiek hebben. Geen problemen tot dusver. Het venijn zit hem in dat staartje: eigen normen en waarden. Wat verstaan jullie daaronder? Ik ben echt nieuwsgierig. Dit is zo heerlijk vaag, edoch ik kan het niet helpen om misprijzen te voelen in elk woord van die zin. Nu goed, niet iedereen is verzot op heavy metal, en dat is niet meer dan normaal. U mag dat gerust lawaai vinden voor ketters, geen enkel probleem. Maar zoals het hier staat beschreven, lijkt het alsof iedere metalliefhebber in zijn of haar vrije tijd zwaar aan de drugs zit, vrolijk schapen verkracht en baby's opeet. U zou versteld staan wie allemaal onder deze categorie valt.

Neem ondergetekende, bijvoorbeeld. Kortharig, dertiger, leerkracht, vader, familieman. Jazeker, ook dat soort mensen valt onder die groep die jullie gemakshalve stigmatiseren als zijnde de plaag van de mensheid. Nee, kom nu niet zeggen dat dit niet de bedoeling was: een logisch redenerend persoon herkent discriminatie en racisme wanneer het zo overduidelijk geschreven staat.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat enkel jullie normen en waarden heillig zijn? Vergeef me als dit wat kort door de bocht gaat, ik ben nogal nederig aangelegd wanneer het gaat om zoveel wijsheid en overduidelijke suprematie tegenover andere leden van het menselijk ras.

U zal vast al begrepen hebben: ik vind dit een zeer jammerlijk iets.

Ach, een beetje moeite doen om samen te leven met mensen van allerlei slag is niet zo moeilijk, maar blijkbaar denken ze er in Saint Tropez anders over.

Of wacht: we zijn nog steeds bezig over Antwerpen. Een multiculturele stad, niet alleen qua kleur. Of zo had ik het tenminste begrepen. Maar vooruit, nu zijn de metalheads geweerd van het Eilandje. De vraag rest: wie zijn de volgenden? Kleurlingen? Hiphopliefhebbers? Vrouwen?

Het is maar een vraag.

Een doorsnee metalliefhebber"

Bron: Guy van Campenhout, GVA.be

Back to Top