Eindelijk de moed gevonden om in dit weer mijn hersenen te martelen door een artikel te schrijven. Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken als ik zeg dat het veel te warm is! De hitte is iets voor graspop begonnen en gaat vlot een eind na werchter door. Nu op dit moment is er sprake van 40° op werchter en er is 1 vraag in zeker 150 000 hoofden: hoe overleef ik!

 

Wel, wij hier bij DarkView proberen een oplossing aan te reiken.

Koeltip 1: Draag luchtige kleding met een lichte kleur
Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Het is niet voor niets dat woestijnbewoners lange witte gewaden dragen. Soms lijkt het beter om bijna geen kleding te dragen. Maar een door zon verkleurde huid kan veel hitte absorberen. Witte kleding dragen is dus altijd beter dan geen kleding dragen. Een zwartgekleurd petje dragen is funest. Je hoofd kan hierdoor namelijk oververhit raken.

Koeltip 2: Eet fruit
Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook de suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

Koeltip 3: Leg een koud washandje in je nek
Een koud washandje of een koud en nat T-shirt in je nek kan erg verfrissend werken. Net als je voeten in een teiltje water of je polsen onder de kraan houden

Koeltip 4: Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne
Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren de zweetklieren. Door de consumptie van bijvoorbeeld pikante pepers gaat de hartslag omhoog. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan oplopen. Vervolgens geeft je lichaam het signaal om af te koelen, waardoor je zweet gaat produceren. Als het warm weer is, zit je daar natuurlijk niet op te wachten.

Koeltip 5: Deel de dag in volgens een tropenrooster
In echt warme landen kan het helpen om je dagindeling aan te passen aan de hitte. Sta dus vroeger op om de ergste hitte te vermijden. Probeer tussen 12:00 en 16:00 weinig te ondernemen. Hou dan bijvoorbeeld een siësta of powernap.

Koeltip 6: Zoek zoveel mogelijk de schaduw op.
In een bos is het een paar graden koeler omdat de bomen voor veel schaduw zorgen.
Afkoeling zoeken in het water is ook een goede manier. Alleen pas wel op dat je niet verbrandt door de zon. Je kunt bijvoorbeeld een t-shirt aandoen wat je nat laat worden om je rug te beschermen

Back to Top