alt

Het is de hoogste tijd om onze aandacht nog eens te vestigen op Amphifest 2012! Ondertussen werden er al een heleboel namen bevestigd voor deze zevende editie.

Dit tweedaagse festival bevindt zich in de Tanzbrunnen te Keulen. Een zeer mooie locatie voor een festival dat een waar festijn is voor iedereen die houdt van electro tot medieval.

Duitsland is een waar paradijs als het aankomt op festivals binnen onze scène. Er is een groter aanbod aan party’s en een groter aanbod aan festivals die zich hierop concentreren. Dit is ook te merken aan de mensen die er rondlopen. Op festivals als Amphifestival voel je je thuis komen en kan je je creativiteit de volle loop gaan.

Dit jaar is het een gevarieerde affiche en krijgen we een aantal oudere bands zoals The Sisters Of Mercy, onze eigen Front 242 en DAF.

Zaterdag 21 juli: The Sisters Of Mercy, Eisbrecher, Camouflage, Corvus Corax, DAF, Nachtmahr, Haujobb, [:SITD:], Assemblage 23, Aesthetic Perfection, Seabound, A Life Divided, Tyske Ludder, [X]-RX, Eisenfunk,…

Op zaterdag mogen we het Engelse verwachten als headliner. Ik veronderstel dat deze band geen inleiding meer nodig heeft. Ook het Duitse Eisbrecher is zaterdag van de partij. Deze band wordt geklasseerd onder de noemer neue deutsche härte (ik heb er geen idee van wat deze noemer zou betekenen) maar ik hou het gewoon bij Duitse rock. Camouflage, is ook één van die bands dat al van sinds de jaren 80 meegaat. Dit trio maakt voornamelijk new wave. Met Corvus Corax maken ze op Amphifestival de medievalliefhebber blij. Het Duitse Corvus Corax maakt neo medieval en gebruikt hier authentieke instrumenten voor. DAF! Of volledig, Deutsh Amerikanische Freundschaft, is een electropunk band uit Düsseldorf. Deze mannen gaan al mee van 1978 en hebben de scène fel beïnvloed. Het Oostenrijkse eenmansproject Nachtmahr is een gevestigde waarde binnen de industrial. Ook hier in België traden zij al op tijdens bijvoorbeeld de live editie van de Vampire Party (waar er voor een hevig feestje gezorgd werd). Nachtmahr is het project van Thomas Rainer die je ook wel kan kennen door L’âme Immortelle. Het Duitse Haujobb wordt omschreven als IDM (Intellegent Dance Music). Dus de groep voor de intelligente dansers onder ons (en ook voor mensen die gewoon van hun muziek houden). Toen ik zag dat ook [:SITD:] op de de affiche stond, kon de vreugde niet meer op. Deze Duitse industrial band is zo één van die bands dat nog op mijn verlanglijstje staat. Assemblage 23 is een elektronisch eenmansproject uit Seattle. Zeker niet onbekend in ons landje. Ook Aesthetic Perfection is een Amerikaanse band. Dit aggrotech project komt uit LA en maakte naast hun eigen albums ook een aantal stevige remixes van andere bekende groepen (Agonoize, Combichrist, [:SITD:],…). Het Duitse duo Seabound maakt aangename futurepop waar het heerlijk dansen op is. Beats en ritmes waardoor je helemaal in een elektronische hemel terecht komt. Het Duitse A Life Divided is zowat de vreemde eend in de bijt. De iets wat gemakkelijkere electro rock dat je muzikaal een beetje aan The Rasmus doet denken. Het Duitse Tyske Ludder heeft misschien wel de opmerkelijkste naam op de affiche. Het klinkt alvast leuk, als klinkt de vertaling iets minder leuk. Blijkbaar zou Tyske Ludder in het Deens, Duitse hoeren betekenen. Deze Duitse hoeren maken industrial en brachten al verschillende festivals in vuur en vlam. Mijn teleurstelling van Amphifestival 2011 is ook dit jaar weer van de partij. De Duitsers van [X]-RX, die ook hier in België zeker bekend zijn met hun nummer ‘Stage 2’. En dan zijn we bij de laatste maar zeker niet de minste band voor zaterdag gekomen. Eisenfunk, is een electroproject dat jullie ongetwijfeld zullen kennen door het geweldige nummer ‘Pong’ en de al even geweldige clip dat daarbij hoort.

Zondag 22 juli: And One, Front 242, Blutengel, Mono Inc., Frontline Assembly, Solar Fake, Lord Of The Lost, Project Pitchfork, Combichrist, 18 Summers, Coppelius, Whispers In The Shadow, The Other, Schöngeist, Stahlzeit,…

Op zondag is het dan tijd voor onze Belgische Front 242. Ook zij zullen hier geen inleiding meer nodig hebben. And One is een Duitse groep dat synthpop maakt en redelijk vaak op onze Belgische feestjes gedraaid worden met hun ‘Military Fashion Show’. Persoonlijk vind ik ze een beetje klinken als Depeche Mode. Blutengel, de band zoveelste band van Chris Pohl, moet wel de bekendste naam op de affiche zijn. Niet alleen gevorderden maar ook beginnelingen zullen zonder twijfel al over deze Duitsers gehoord hebben. Ook Mono Inc. is van Duitse afkomst en maken de wat donkerdere rock zoals de Sisters Of Mercy doen. Van een ander werelddeel zijn dan weer Frontline Assembly. Deze Canadezen gaan ook al een hele tijd mee en werden opgericht door Bill Leeb nadat hij Skinny Puppy verliet. Deze electro band maakt aanstekelijke muziek waar genoeg op gedanst kan worden. Ook Solar Fake is een Duitse band dat zich vooral bezig houdt met de wat zachtere elektronische muziek. Zij werden bekend na hun tour samen met VNV Nation. Als metalen liefhebber vind ik het leuk als er wat metal aan te pas komt, maar dan denk ik niet aan bands zoals Lord Of The Lost. Met deze band worden alle clichés naar boven gehaald en zo krijg je een dark metal bandje. Ook het Duitse Project Pitchfork staan op de affiche. Deze Hamburgers maken een speciaal soort elektronische muziek dat soms wat naar New Wave lonkt. Zeker een bezoekje waard! Combichrist, een Noorse band waar je niet omheen kan. De lievelingen maken aggrotech en zijn ook hier in België zeer geliefd. Ondanks het feit dat er soms wat teveel bas en te weinig melodie in hun muziek voorkomt, kunnen ze weinig verkeerd doen. 18 Summers is een Duits project dat het wat rustiger houdt en zich vooral concentreert op de Dark Wave en de rustigere synthpop. Coppelius, moet wel de raarste band zijn die op de affiche staat. Zij combineren de iets wat hardere rock met cello (dat kennen we) en klarinet! Ik kende ze hiervoor niet en wat ik hoorde vond ik niet zo geweldig maar ‘quite interesting’. Whispers In The Shadow is een Oostenrijkse band dat zich vooral concentreert op ‘gothic rock’. Dit werd opgericht als soloproject door Ashely Dayour (L’âme Immortelle). De Duitse horror punk band, The Other, is ook zo’n band dat er een beetje uitspringt. Ze brengen rauwe punk en een goede conditie is vereist als je met hun ritme mee wil. Ook Schöngeist is een Duitse band. Iets wat je waarschijnlijk al doorhad na het lezen van hun bandnaam. Schöngeist is Duits maar de zanger heeft Turkse roots. Iets wat je bij sommige nummers hoort door de oriëntaalse klanken. En dan als laatste hebben we Stahlzeit… Stahlzeit is eigenlijk een coverband van Rammstein. Ze spelen niet alleen hun muziek naar maar zien er ook zo’n beetje uit!

En zo zijn we aan het einde gekomen! Voor zij die dit nog niet voldoende vinden, dit is het einde nog niet!

Back to Top