Obandfotosmaller.jpgmdat de jonge mannen van State of Negation steeds meer van zich laten horen, vonden wij het bij deze zeer interesant er een interview mee te doen. Lees en geniet, want deze jongens weten waar ze mee bezig zijn.


State of negation. Wat is de inspiratie achter de naam? Waarom juist die naam?
Tristan: De inspiratie komt voornamelijk vanuit de filosofie van Krishnamurti
State Of Negation betekent in mijn ogen "Een staat waarin men verkeerd als men alle emoties, normen en waarden, begrippen en normaliteiten opzij heeft geschoven"
Een voorbeeld quote: "People live their lives bound by what they accept as correct and true. That's how they define "reality".
But what does it mean to be "correct" or "true"?
Merely vague concepts ... their "reality" may all be a mirage.
Can we consider them to simply be living in their own world, shaped by their beliefs?"
De naam is eigenlijk per toeval bij mij naar binnen geschoten. Na wat onderzoek te hebben gedaan naar de betekenis, vond ik dat een interessant concept.


Julie zijn een redelijk recente groep (2009), wat zou je mensen kunnen zeggen om ze te overtuigen naar julie muziek te luisteren?
Tristan: Haha, dat is altijd een lastige vraag.
Casper: We zijn er gewoon op uit om te moshen en om mensen mee te krijgen met onze feeling voor metal. Onze ervaring met de muziek delen en al het plezier dat daarbij komt.
Tristan: De reden dat men naar ons zou moeten luisteren...tja..ik ben persoonlijk van mening dat bandjes tegenwoordig te veel techniek in hun muziek willen toepassen. Dat is gaaf, maar het werkt niet altijd. Onze tracks zijn niet bijster technisch, maar hebben pit en power. We willen een beetje de vibe creëeren die thrash metal met zich mee brengt. Maar we labelen onszelf niet als thrash metal.Dat laten we aan het publiek over.


Wat is julie muzikle ispiratie? hoe zou je je muziek genre omschrijven?
Casper: Qua vocals laat ik me vooral inspireren door Lamb of God, Machine Head, en ik hoop binnekort ook wat meer Sonic Syndicate erin te kunnen gooien. Maar dat is vooral van mij uit nog oefenen.Tristan: Ik als schrijver van de muziek laat me beinvloeden door diverse bands, waaronder Trivium, Threat Signal, Lamb Of God, Sonic Syndicate..
De grap is, we krijgen van veel mensen te horen dat onze tracks heel divers zijn. Er zijn weinig songs die op elkaar lijken. Enerzijds is dat niet de bewuste keus geweest, maar nadat we er complimenten over kregen gingen we er eens over nadenken.Ik denk dat je van ons geen tracks kunt verwachten die allemaal hetzelfde zijn. Zo hebben we 1 of 2 songs die een sterke Sonic Syndicate referentie genieten, maar onze meest recente song (Project Payback) is geinspireerd door Threat Signal en Machine Head.

Proberen jullie een thematiek in jullie muziek te stoppen?
Casper: Onze oudste tracks hadden nog geen thema, die kwamen gewoon uit het niets. De nieuwere tracks zijn wat meer van politieke aard, maar niet op een anarchy-punk manier. Veel teksten gaan over alternatieve wereldvisies. Daarnaast is het bedoeld om mensen op te fokken. Moshpits enzo.. Ikzelf schrijf mijn teksten vanuit mijn frustratie tegenover de maatschappij, de hedendaagse bullshit die je in de media ziet.
Tristan: De muziek heeft niet zozeer een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld Nile of Behemoth dat doen. Het zijn gewoon knallende riffs met een milde melodie.

Julie zijn nog heel jong, speelt dit in julie voor of nadeel denk je?
Casper: Ik denk dat dat voordelig is gebleken. Zoals bijvoorbeeld tijdens onze deelname aan de Metal Battle 2011. Ik denk dat het (misschien onbewust) wel mee heeft gespeeld met onze overwinning. Verder heeft het natuurlijk altijd ook nadelen. Geen van ons heeft bijvoorbeeld een rijbewijs, en er zijn wel kleine terughoudingen. Ook volgen we bijna allemaal nog een studie (en in mijn geval zelfs nog middelbare school) dus hebben we vaak geen tijd of geld voor bepaalde gigs.
Tristan: Ik ben het eens met Casper wat dat aan gaat. Af en toe zijn er inderdaad momenten dat we bepaalde dingen moeten afzeggen, maar daar vinden we bijna altijd wel een passende oplossing voor.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Tristan: Veel optreden natuurlijk! Haha! Maar in detail.. we zijn momenteel heel druk bezig met de opnames van onze videoclip. Nadat deze klaar is en we de nodige videorelease shows hebben gedaan, willen we ons gaan focussen op festivals, en hier en daar wordt ook al gesproken over een buitenlandse tour volgend jaar. We hebben in de loop der tijd ook veel connecties opgedaan met coole mensen, belangrijke mensen, en gave bands om mee te spelen.
Uiteindelijk komt er natuurlijk ook een dikke plaat! Deze zal waarschijnlijk opgenomen worden in Zweden, in de studio van Andy LaRoque (King Diamond), maar dat is toekomst werk.

Hoe is de response van het publiek op julie live shows?
Casper: Tot nu toe hebben we al vaak voor vertrouwd publiek gestaan. Die reageerden natuurlijk heel enthausiast. Sinds een tijdje spelen we pas voor nieuw publiek, maar bgelukkig gaan die ook helemaal mee. Toen we vorige maand in Hoorn stonden waren er twee mosh pits in de zaal en publiek wat ons nog nooit had gezien stond na een tijdje al herkenbare stukken mee te schreeuwen. Eigenlijk reageren mensen ook precies zoals we het bedoelt hebben. De pits op onze muziek zijn vaak vrij heavy en er is al een hersenshudding en een gebroken voet opgelopen. Dit zien we wel een beetje als een compliment van het publiek uit.

Julie hebben nog geen platen uitgebracht, wat zijn julie plannen hiervoor?
Tristan: Om eerlijk te zijn zijn we daar nog niet heel erg mee bezig. Het is natuurlijk wel de bedoeling om een dikke plaat uit te brengen. Zoals ik eerder al zei is het goed mogelijk dat onze eerste plaat, en dan heb ik het over een album en geen EP, in Zweden opgenomen zal worden. We willen ons gewoon eerst focussen op een kneiterstrakke live show, en goed materiaal.

Hoe kijken jullie tegen downloaden aan? Strafbaar of een mooie manier om meer fans te werven?
Tristan: Grappig dat je dat vraagt, ik krijg daar vaak les over.. Mijn visie daarop is simpel: ik vind het enerzijds jammer dat de verkoop van je CD's gewoon veel minder zullen zijn dan vroeger het geval was. Anderzijds zit elke artiest in de versnelde stroming van de ontwikkeling van de technologien als bijvoorbeeld Social Media.
Op zo'n moment moet je creatief zijn en op een andere manier je publiek bereiken. Ikzelf koop gewoon trouw mijn platen in de winkel (of een webshop), maar wel pas als ik die CD al eens gedownload heb en het de moeite waard vind om een fysieke kopie aan te schaffen.
Casper: Ik ben het hier in zoverre wel mee eens dat het de verkoop van cd's remt, maar wel een vette manier is om je muziek te verspreiden. Wel vind ik dat er bij komt dat je het utieindelijk vaak van je shows moet hebben (tenminste, zo zie ik het dan). Ik ken bijvoorbeeld ook artiesten die zelf hun muziek op USB sticks verkopen tijdens hun concerten, als een soort merch. (Bullet for my valentine)

Is er nog iets dat jullie kwijt willen tegen alle fans die dit lezen?
Tristan: Natuurlijk! Ik zou zeggen check onze website (www.stateofnegation.nl) ! Daar komt rond Mei 2011 de videoclip op te staan! Ook zou ik ze vragen om onze Social Media pagina's te bezoeken een iets te plaatsen. En als laatst: Keep metal alive! \m/!
Casper: Guys, keep on moshin' en kom ons supporten in de halve finale van de metal battle, in de kade in zaandam!

Back to Top