CastlefestOp 3 augustus was het weer zover. Onze jaarlijkse afspraak en de kickoff van Castlefest 2012. Drie dagen lang jezelf onderdompelen in de  wereld van heksen en trollen, stoere ridders, elegante elfen en jonkvrouwen.  Foto's zijn er van de volle drie dagen, het verslag beslaat enkel zaterdag.


Bij aankomst omstreeks half elf, na een stevige rit van twee uur, wordt het duidelijk dat Castlefest ook dit jaar een enorm succes gaat worden. De niet aflatende stroom fantastisch opgeklede en verklede mensen wekken een grote vrolijkheid en verwondering op. Eenmaal de ingang bereikt merk ik dat de ingang lichtjes anders georganiseerd is. Er is een stand voorzien voor mensen die nog geen ticket hebben en er is een rij voor mensen met een pre-order internet ticket. Het vriendelijke meisje dat mijn ticket scant houdt haar apparaatje in de lucht om een beter wireless signaal te krijgen en zo het ticket te controleren. Er kan zowaar een grapje over het vrijheidsbeeld af.


Eenmaal binnen kom je bijna rechtstreeks uit op het hoofdplein via een klein straatje met enkele standjes. Ondanks dat er al behoorlijk wat volk is, zijn we nog steeds de grote massa voor.

Zowat het eerste wat je doet als je binnenkomt is rondlopen om het enorme terrein te verkennen. Al kuierend loop je door de vele gangen en wandelwegen vol met winkeltjes. Het valt op dat er dit jaar nog veel meer shops zijn dan op de voorbije edities. Ook het aanbod over alles heen en per winkeltje is schijnbaar eindeloos. Het is een waar plezier om te windowshoppen en al de fantastische dingen te zien. Na een flink uur rondlopen worden we rond half een getrakteerd op een hele fikse stortbui die al snel de paden halfblank zet en iederen doet rennnen om een overdekte schuilplaats te vinden. Al heb je natuurlijk van die mensen die in elk weer met hun outfit pronken. Ik kan me niet van de gedachte ontdoen hoe die outfits er na zo'n stortbui uit zouden zien. Helaas heb ik pas de volgende dag vernomen dat ergens verderop in Nederland gewonden zijn gevallen bij het instorten van een hoofdtent. Hoewel ik mij gelukkig kan prijzen dat het hier zover niet is gekomen, vind ik het toch nog erg en hoop ik dat de slachtoffers snel aan de beterhand zijn.

Buiten de talloze shops is er natuurlijk nog veel meer te zien op Castlefest. Je loopt regelmatig acteurs tegen het lijf, zoals de gekende groene trollen, die voor randanimatie zorgen. Dit jaar vond ik ook een clown en een straatartiest. Wat nog het leukste was zijn de rondlopende bomen. Er liep een greenpeace actie waarbij twee mensen rondliepen als bomen. Dit was om aandacht te vragen rond milieuthema's. Heel ludiek en effectief werd gevraagd om de bomen te knuffelen. En dit sloeg wel aan.

De steampunk garden is zoals ieder jaar weer een drukte van jewelste met een parade van de mooiste outfits eerst. Hier vind je de meeste fotografen ook. Dit jaar is de tuin zelfs nog wat uitgebreid. Wat wel tegenvalt, is dat de steampunk-opa op het karretje er niet meer is.

Wat nog nieuw is, weer iets dat veranderd is, is de reenactment area. Een fel uitgebreid terrein, compleet vol reenactment en een nieuw podium. De voorbije jaren was het reenactment gedeelte relatief beperkt, dit jaar is er een enorme wei voorzien middenin een extra stuk bos. Hier is zoveel te zien en te doen dat je ogen tekort komt. Zwaarden worden hier ter plaatse gesmeed. Regelmatig vinden er demonstraties van ledere zwepen en zwaardgevechten plaats ten midde van een heus tentenkamp.

Na het optreden heb ik achteraan het reenactment area nog een indrukwekkend sjamanen-ritueel meegemaakt. De kracht van het trommelritme was heel goed te voelen en iedereen die erbij kwam staan werd plots stil.

Op naar de bands en de muziek. Ik vind het nog steeds zonde dat Corvus Corax op zaterdag staat geprogrammeerd in plaats van Omnia. Er is zeker een reden voor, maar die is mij onduidelijk. Het is voor mij zoiets als het verbreken van een traditie. De bands die ik wel gezien heb tussen het shoppen en bekijken door zijn The Moon and the Night Spirit, Kelten zonder grenzen en Shantalla. In die volgorde. We werden begroet door The Moon and the Night Spirit bij het binnenkomen en de prachtige muziek bracht je meteen in de sfeer. De kale bezetting van drie bandleden was wel even wennen maar de muziek was des te aangenamer. Kelten zonder grenzen vergezelde ons van prachtige dansbare jigs en polka's even na het middageten. De sfeer zat er wel in want de band heeft de ganse dansvloer op de folk stage gevuld met dansende mensen. Ik zag zelfs het juiste moment om mijn kiwido's boven te halen en mij mee te late voeren op de muzikale vibraties. Een heel aantal mensen volgde mijn voorbeeld. Samen met de dansende mensen leek er een bubbelende energie rond de dansvloer te hangen.  Shantalla nam de forest stage in rond half zes. Net op het moment dat ze het derde lied aansloegen begon het weer heel flink te regenen. Een tweede plensbui trok over Castlefest en deed iedereen wederom zoeken naar schuilplaats. Zoals altijd zijn er altijd mensen die volharden en uit de bol gaan vlak voor het podium. Na de fikse regenbui hadden wij er genoeg van en maakten ons uit de voeten. Castlefest eingdigde iets vroeger dan gepland, maar we hebben toch genoten!

Voor wie foto's van de prachtige dag wil zien kan je hier onder de gallerij bezoeken.


  • Japan Expo 2011_1
  • Author: No Data
  • Japan Expo 2011_2
  • Author: No Data
  • Japan Expo 2011_3
  • Author: No Data
  • Japan Expo 2011_4
  • Author: No Data

Hele gallerij

Back to Top