Atsusacon 2012 – Review

Op 14 & 15 Juli 2012 ging in Antwerpen Expo de tweede editie van Atsusacon door. Atsusacon is een tweedaags evenement waarin je Japan en haar cultuur kan leren kennen. Het evenement werd in het leven geroepen door Ganbaro vzw.

Op zaterdag 14 juli was ik aanwezig. Ik was heel blij dat ik het schema voor die dag had afgedrukt want het stond in de expo niet heel duidelijk aangegeven wat waar te doen was. Maar na even zoeken en binnen kijken in verschillende zalen kon ik mijn weg toch vinden.

altIk ben mijn dag begonnen op de markt. Een halve expo zaal was afgebakend vol met kraampjes. Je kon er onder andere Japanse manga boeken, knuffelberen, veel (een beetje te veel) beeldjes, ... vinden. Als je goed zocht kon je ook een paar cd’s, dvd’s en films vinden. Er was ook een portret tekenaar aanwezig. Hij zette jouw gezicht om in een manga tekening als een ware kunstenaar. Eén kraam waagde zich zelfs aan enkele lolita jurken. Achterin de zaal kon je games spelen. Er waren verschillende tv’s met consoles voorzien waarop je onder andere vechtspellen kon beleven. Elke televisie was voorzien van twee controlers zodat je het kon opemen tegen vriend en vijand om te zien wie de beste was. Voor de mensen met een beetje meer lef kon je je ook wagen aan een dansspel. Mensen probeerden al huppelened alle pijlen onder hun voeten op het juiste ritme te doen op lichten. Met soms hilarische gevolgen.

Na wat gesnuffel trok ik naar de volgende activiteiten. De Yu-Gi-Oh! Workshop was in volle gang toen ik op de tussen verdieping een zaal voorbij ging op weg naar de grote zaal op de eerste verdieping. Daar waren gedurfde krijgers van de judoclub in Merksem hun kennis aan het demonstreren. Na enkele gewaagde keren mensen te laten vallen en opstaan moch het publiek mee doen. Enkelen waagden zich aan de basis van deze vechtsport.

Terwijl ik keek hoe zij les kregen liepen verschillende cosplayers me voorbij op weg naar de foto stand. Daar kon je in de loop van de hele dag een professionele foto laten nemen van jou in je fantastische costuum. En laten we eerlijk zijn, sommigen waren echt wel prachtig en doordacht.

altTwee uur later werden de judokas vervangen door aikido vechters. Op het eerste zicht leek aikido veel op judo maar na verloop van tijd begon je de verschillende bewegingen te herkennen. De vrouw die deze voorstelling gaf was 78 jaar oud. Maar om te bewijzen dat je voor aikido geen kracht nodig had smeet ze twee mannen een paar keer over haar schouder. Het was mooi om zien hoe zij op haar leeftijd nog zo lenig met deze sport om kon. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ook hier weer konden vrijwilligers na afloop van de voorstelling mee op de mat om zelf te ondervinden wat aikido inhield. 

 altNa twee uur aikido was het de beurt aan Kendo. Kendo maakt gebruik van (samoerai) zwaarden. Ze lieten zien wat je allemaal met een bamboe oefenzwaard kon doen. Eerst kregen we uitleg over de 4 soorten slagen die in kendo worden gehanteerd waarna ze dit demonstreerden hoe het wordt gebruikt tegen elkaar. Nogmaals konden vrijwilligers zich bij deze krijgers voegen en luidruchtig meeroepen terwijl ze hun ‘zwaard’ hanteerden.

alt


Wanneer de gevechtsporten achter de rug waren konden we genieten van prachtige kostuums in de cosplaywedstrijd. Een tiental deelnemers waagde zich op het podium om hun kunsten te laten zien. Er werd gezongen, gedanst en natuurlijk gepocht met kostuums. De hele wedstrijd werd aan elkaar gepraat door een, op het eerste zicht, sukkeltje. En in het begin had hij het ook moeilijk. Zijn moppen kwamen flauw over en de zaal vondt het maar triest. Maar na een aantal moppen en wat meer zelfzekerheid kreeg hij de zaal op gang en werd er veel gelachen. Een applaus was hem wel gegund want laten we eerlijk zijn, zou jij op het podium durven staan met alle aandacht op jou? Na de wedstrijd werden drie winnaars bekend gemaakt die naar huis mochten met manga dvd’s, boeken, ... Deze drie winnaars waren Korra (Avatar), een groep die kwam dansen als transformers en een trio met een theekransje. 

alt Ik heb mijn dag afgesloten met een voorstelling van taiko. In taiko wordt er met forse kracht op hele grote drums geslagen. Je voelde de vloer daveren. Het was geweldig om zien hoe heel hun lichaam mee bewoog om het ritme te kunnen onderhouden. Het was zelfs even lachen toen een van de dames met een honkbalknuppel op haar drum begon te meppen. Deze hobby is volgens mij heel goed om je agressie af te reageren.

Wat ik altijd spijtig vind aan zo’n conventie is dat je niet overal tegelijk kan zijn. Zo waren er bijvoorbeeld ook workshops van Shiatsu, Amigurumi (kleine poppetjes maken), Haikoe (dichtvorm), sprekers, een quiz, animescreenings, ... Heel de dag door kon je ook op de tweede verdieping terecht voor Japans eten of op de eerste verdieping voor een massage. Het was misschien een strategische zet om de massage naast de vechtsport matten te leggen.

Zondag werd dit grotendeels nog eens herhaald maar daar kon ik spijtig genoeg niet bij aanwezig zijn. Het is duidelijk dat de organisatoren nog wat te leren hebben, want ik miste bijvoorbeeld op de markt wel wat traditionele kledij, meer genres van muziek zoals bijvoorbeeld visual kei of zelfs het traditionele. Of een voorstelling van een traditionele dans zou ik ook heel leuk gevonden hebben. Maar rekening houdend dat het hier gaat om een tweede editie vind ik het al heel goed georganiseerd en variërend. Ik heb me er goed geamuseerd en zal volgende keer zeker weer aanwezig zijn.

Nog een paar leuke links voor de Japan lovers.

http://www.atsusacon.be/nl/home

Ganbaro vzw
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.japanscentrum.be

www.cosplaycloud.be

www.merksemjudoclub.be

http://www.20jaarjapansetuin.be/


Back to Top