alt

Pre party:

Ah BTMF, ik keek al enkele weken uit naar dit feestje, goeie namen, een lage prijs, leuk gezelschap ( ze zou me waarschijnlijk vermoorden als ik haar niet vermeld in dit artikel) en goedkope pintjes. Wat wil een mens nog meer?

Bon allereerst gingen we ons gerief gaan dumpen op de camping en bij de camping beginnen mijn eerste minpuntjes al. Om te beginnen lag de camping toch wel op een eindje wandelen van de festivalweide, niet dat ik dat zo hard een probleem vind maar in het terugkeren ( in een niet zo nuchtere toestand) van de festivalweide zorgt dit nogal eens voor wat problemen zoals het vallen in de door brandnetels gevulde grachten. Mijn tweede minpuntje was jammer genoeg een stuk irritanter. De volledige camping lag vol uitwerpselen van koeien en geloof me, als je 's morgens vroeg opstaat om een frisse neus te nemen en je voelt drek tussen je tenen is dit niet zo aangenaam. Maar ah, deze 2 kleine tegenslagen gingen dit feestje niet verpesten. Op naar de bands van de preparty.


We komen net op tijd toe om ‘steengruis’ te zien beginnen. De zanger had een prachtige bril aan al zeg ik het zelf.  Leuk om te zien dat deze gasten hun vettige grindcore met evenveel humor kunnen presenteren live als ze op CD doen en ik heb me dan ook wel geamuseerd tijdens hun show. Ironisch genoeg was deze opener al onmiddellijk de beste band van de avond. Ik was dan ook dolgelukkig als ik een cd van deze gasten in mijn handen geduwd kreeg met de vraag om die te reviewen.

Next up was de brute death metalband corpse mutilation. Alhoewel ze best wel goed waren en heel hard hun best deden slaagden ze er toch niet in om ondergetekende te overtuigen. Na een tijdje werden de songs wat eentonig en ook het geluid was precies wat minder. Maar ah ze waren zeker niet de slechtste band van de avond en er zit ook best wat in hun muziek. Het moet zich alleen nog wat meer ontwikkelen.

alt

Next up waren anthrophagus. Deze gasten brachten death metal doorspekt met brute deathcore elementen en net hetzelfde als bij corpse mutilation. Deze gasten deden hun stinkende best maar slaagden er toch niet echt volledig in om het publiek en mij te overtuigen op deze pre-party. Ik was ook niet echt een grote fan van de zang maarja. Toch is dit een bandje om in de gaten te houden want ik vond ze toch wel vrij goed en heb dan ook achteraf een cdtje weten te bemachtigen( waarvan u de review binnen enkele dagen zal kunnen lezen.

Daarna was het de beurt aan darker it gets en sorry gasten maar die band was echt waardeloos. Om te beginnen waren ze volledig verkeerd geboekt want hun melodieuze deathmetalcore viel compleet uit de toon tussen de grind en death bands maar het was dan ook nog eens van zeer slechte kwaliteit. Pas op, zie mij nu niet als één of andere elitaire douchebag die enkel naar 3 genres luistert en al de rest waardeloos en voor posers noemt want ik kan metalcore echt wel smaken maar dit? De riffs waren 13 in een dozijn riffs die je al overal 20 keer beter gehoord had en ook de zang trok op niet veel. Één van de zangers deed zijn best om het publiek op te jutten en stond dan ook rond te lopen in het publiek en rond te dansen dat het een lieve lust was maar meer dan enkele enkelingen die overduidelijk voor hen waren gekomen kwam er niet van.

Na afloop van deze band werd er dan ook nog een stevig feestje gebouwd op festivalweide en daarna op de camping waarvan de gevolgen de volgende dag duidelijk voelbaar waren.

Dag2:

Op een onzalig vroeg uur ( 8uur sochtends) word ik wakker door een geschud aan mijn tent en ik hoor met een duits accent “ wake up, wake up I bought breakfast. I have bread and dead animals.” De vriendelijke Duitsers hadden ontbijt voor heel de camping gekocht dus was mijn boosheid al onmiddellijk verdwenen.

Na te hebben ontbeten en wat wakker worden op de camping zetten we aan naar de festivalweide waar ‘black veins’ inmiddels al aan het soundchecken was. Wat mij wel opviel was hoe leeg de weide was en dit verbeterde er niet op als de jongens begonnen. Resultaat? Deze britse jongens mochten spelen voor 3 man en een paardenkop. Spijtig aangezien de mix van grind en sludge toch wel vrij goed was. Deze jongens lieten zich niet kennen door de lage opkomst en speelden dan ook de pannen van het dak. De zanger liep dan ook nog eens in publiek en vond het nodig om met het koord van zijn micro tussen mijn benen verstrengeld te raken. Ik ben toch wel benieuwd naar meer van hen.

alt

Next up was ‘fractured insanity’ en ik moet wel zeggen dat ik het belachelijk vond dat ze zo laag op de affiche stonden. Deze jongens hebben inmiddels toch al wat naambekendheid en geven spetterende live-shows maar ah, volgende keer misschien wat hoger. Jammergenoeg vond ik toch wel dat ze vandaag niet echt een reden gaven om hoger te spelen. Ze deden wel hun best maar ik heb al betere shows gezien. Ze smeten een paar cd’tjes in het publiek en dat werd zeker geapprecieerd door ondergetekende aangezien ik wel van gratis dingen hou( en zeker als ik ze kan vangen). De zanger wou dan ook nog eens het publiek inspringen maar dit mislukte op een hilarische manier. Bij het beklimmen van de hekkens viel hij recht op zijn aangezicht met een gespleten lip tot gevolg. Voor de rest speelden de jongens wel goed maar ze konden toch beter. Jammer…

Next up waren ‘putrid inbred’. Ik wou deze band al een tijdje aan het werk zien maar om één of andere reden liep het altijd mis. Vandaag kwam het er eindelijk eens van en ik moet zeggen wauw. Op CD zetten deze gasten al lekker stevige death/grind neer om u tegen te zeggen maar live brengen ze het nog 10x beter. Wat ook leuk was was dat één van de twee zangers dezelfde pipo was als van steengruis dus zat er ook flink wat humor in de show. Deze gasten zetten een verpletterende show neer die ik zeker niet snel zal vergeten en me al doet uitkijken naar een volgende show van deze gasten. Nu nog uitkijken naar een nieuw album want het vorige is toch al een tijdje uit. Ook wel vriendelijk van de drummer van ‘serial butcher’ om 5 minuten voordat hun show moest beginnen op te dagen waardoor dat deze band wat langer kon spelen.

En daar was dan de band die gerust met ‘fractured insanity’ van plaats mocht wisselen, namelijk ‘serial butcher’. Niet dat ik deze jongens slecht vind, integendeel zelfs de brute deathmetal van deze jongens is van zeer goeie kwaliteit maar toch vind ik ‘fractured insanity’ net iets beter. Op naar de show die wel vrij goed was moet ik zeggen. Ik heb ze al eerder aan het werk gezien en ik moet zeggen dat ze ondertussen al stukken verbeterd zijn. De band had er zin in, het publiek had er zin dus er werd een feestje gehouden. Het enige minpuntje was hetzelfde als op hun CD. Na een paar nummers heb je het allemaal gehoord , er zit niet echt veel variatie in de nummers en aangezien de zon besloot om mij te laten opbranden ben ik dan ook na een paar nummers vertrokken om ze vanuit de schaduw te gaan bezichtigen.

Volgende band waren ook vrienden uit Engeland, ‘oblivionized’. Ik had deze gasten al eens beluisterd op facebook en vond het wel vet klinken maar oh god wat heb ik mij mispakt. Muzikaal was het wel nog best in orde maar die zang was gewoon afschuwelijk. Jaja ik weet het, het is grindcore maar toch. De rest van het publiek dacht blijkbaar hetzelfde want veel volk stond er niet te kijken en de band stond het ook niet aan want die waren plots weg in het midden van hun set.

Gelukkig was hierna ‘cliteater’ aan de beurt om de bittere smaak van de vorige band weg te wassen en eigenlijk valt er over dit optreden niet zo veel te zeggen. Het was niet spectaculair goed maar slecht was het zeker niet. De band speelde goed en het publiek was enthousiast en veel meer kan ik niet echt zeggen.

alt

JEEJ ‘ ROMPEPROP’ als deze gasten komen dan weet je dat er zowiezo zwaar gefeest zal worden en dat was ook zo. Na hun prachtige intro komt dit grindcore-mormel eventjes heel de weide wegblazen. Er werd fijn gedanst en alles verliep netjes volgens de regels. Just kidding, midden in de set besefte de zanger dat er geen security was en vond het natuurlijk nodig om dit eens aan het publiek te melden. Laten we zo zeggen, de dranghekkens hebben het niet meer overleefd en de hel barste los. Ik heb mij rotgelachen met deze jongens en zo dacht de rest van de aanwezigen er ook over. Dit was een zalig showtje en kijk dan ook al met veel plezier uit naar de volgende keer dat deze jongens hier spelen. Dit was onmiddellijk één van de beste of zelfs het beste optreden van de dag.

Oh God, ‘leng tch’e’. ik bereidde mij al voor op een allesvernietigend feest. De vorige keer dat ik deze gasten zag speelden ze als headliner op HAF voor 7 man ( stomme treinen in Oostende) en nog braken ze het kot af. Ook dit keer was het eigenlijk vooral de supersympathieke frontman die er een supershow van maakte. Niet dat de muziek van deze gasten ondermaats of zo is maar de show zou waarschijnlijk nog maar de helft zo leuk zijn zonder hem. Het publiek had waarschijnlijk (alhoewel ze de tekst niet kenden) meer gezongen dan hem en iedereen werd ook uitgenodigd om mee te feesten met de band op het podium. Leng tch’e zette een ijzersterke show neer en mensen die de band nog niet kenden zijn er nu zeker wel fan van.

Hierna was het de beurt aan ‘ prostitute disfigurement’ en ik moet wel zeggen dat ik heel hard uitkeek naar deze gasten. Op CD zijn ze geweldig en zo vaak passeren ze hier nu ook weer niet. Ik moet jammergenoeg wel zeggen dat ze me wat teleurgesteld hebben. Niet dat ze slecht gespeeld hadden maar na een paar nummer konden ze mij echt niet meer boeien. Ik had het al allemaal gehoord en er werd niet echt veel moeite gedaan om het publiek op te jutten. Jammer…

En toen was het al aan de beurt aan ‘severe torture’. Eerlijk gezegd had ik al geruchten gehoord dat deze gasten hun liveshows meestal serieus belabberd en saai waren maar hier was niet veel van te merken. Ze speelden hun headlinerrol met waardigheid en vernietigden de restanten van de zwaarverbrande en al tot een bloederige pulp geklopte fans. Mijn nek zal het de volgende dag geweten hebben oh god wat was dit een fantastisch optreden. Van mij mochten ze gerust nog enkele nummertjes gespeeld hebben. Tevreden dropen we dan af naar de camping om wat te rusten en de volgende dag nog van throne fest te gaan genieten.

Meer foto's vind je terug op de website van onze Darkview fotograaf Kurt Demeulemeester.

Back to Top