alt

Voor degenen die HAF niet kennen, dit is het jaarlijks verjaardagsfeestje in Oostende van onze vriend Angelo die in plaats van van ons cadeaus te verwachten ons ieder jaar trakteert op een hele dag zalige muziek.

Dankzij onze goede vrienden van de NMBS kwam ik slechts een uur later dan voorzien toe en toen ik binnen ging was Bagra al begonnen. Echt een verlies kan ik het niet noemen dat ik ‘’Bagra’’ niet gezien heb, toegeven hun performance was nu stukken beter dan toen ik ze op de wacken metal battle maar echt goed kan je het nog steeds niet noemen. Deze jongens spelen ietwat monotone thrash die muzikaal nog wel stevig in elkaar zit maar de zang van Rambo vind ik persoonlijk afschuwelijk.

Ahja volgende in het lijstje ware ‘’Asphixa’’ en was me dat even een mokerslag in het gezicht. De death metal van deze heren bracht onmiddellijk de kwaliteit van dit evenement 7 trappen omhoog en aan de vrolijk meeknikkende hoofden van het publiek kon ik merken dat ze het hier mee eens waren. Toch wel een bandje om in de gaten te houden.

Hierna waren de oostendse jongens van ‘’Sleepless Malefice’’. Ik heb deze jongens al enkele keren live gezien en ik moet eerlijk toegeven dat dit één van hun beste optredens dat ik tot nu toe heb mogen aanschouwen. De technische death metal met deathcore invloeden van deze jongens is van een zeer hoog niveau en het is duidelijk dat ze er ook zelf plezier met het spelen beleven. Dit werkte ook aanstekelijk op het publiek dat al snel helemaal los ging en hiermee promoveert sleepless malefice zich tot één van de beste shows van die dag.

Volgende op het lijstje waren de heren van’’Fungus inc’’. Ze beschrijven zichzelf als redneck death metal en kleden zich dan ook natuurlijk zo. Op de achtergrond ging er een grote vlag van de confederate states zoals het bij een echte redneck ook hoort. Muzikaal zat het allemaal ook zeer goed in elkaar en vooral de frontman verdient een dikke duim omhoog. Hij zette gemakkelijk het publiek naar zijn hand en was in staat om, in tegenstelling tot andere collega’s in de death metal, een toch wel breed aanbod van keelgeluiden voort te brengen.

Hierna was het weer de beurt aan een bende oostendse ketters namelijk de heren van ‘’Asatru’’. Ik moet eerlijk toegeven dat het niet zo makkelijk is om deze jongens te reviewen. De jongens kunnen zeker spelen en er zit een enorme evolutie in hun muziek tegenover de eerste shows dat ik van hen zag. Het publiek kon ze ook zeker smaken en ze hebben al inmiddels een ( vooral oostendse) fanbasis kunnen opbouwen. Mij doet het gewoon niets, de blackened death van deze jongens is zeker niet slecht en is van een zeker niveau maar toch kan het mij niet boeien op één of andere manier. Spijtig maarja, wie weet is er in de toekomst wel nog plaats in mijn hart voor hen. Wat wel leuk was om te zien was de crowdsurfer in een rolstoel, je moet er maar opkomen.

Op naar ‘’Predatoria’’, deze old-school death metal band maakt zeker goede muziek maar slaagde er niet echt in om deze over te brengen op het publiek, het geluid zat goed, de band speelde goed maar toch ontbrak er iets om deze vonk echt over te brengen op het publiek. Jammer want ik heb deze heren al eens mogen aanschouwen en toen braken ze het kot af. Volgende keer beter jongens!

Hierna was het de beurt aan het thrashteam ‘’Seita’’ uit Brazilië en ik moet eerlijk toegeven dat naast het feit dat ze uit Brazilië kwamen er eigenlijk niet echt bijster veel speciaals was aan hen. De mix van thrash en death was natuurlijk niet slecht maar daar bleef het ook bij. Van heel hun show is er niet echt iets blijven hangen waarvan ik zeg ja dat is het en de songs onderling vond ik ook wel vrij inwisselbaar.

Gelukkig was het hierna tijd aan het brutal death combo ‘’Fractured Insanity’’. Dit was toch wel één van de bands waar ik naar uitkeek die avond. Hoewel ik ze al beter heb willen spelen brachten deze heren weer een fijne set vol bruut doodsmetaal, mijn nek heeft het alleszins geweten. En ik was overduidelijk niet de enige die van deze band genoten heeft. En ik maar denken dat die gek in zijn rolstoel zich maar één keer ging wagen aan wat crowdsurfen maar ik heb me duidelijk mispakt en wederom kon je hem aanschouwen in de rolstoel op het publiek. Ben ik nu de enige die plots zin heeft om zich in een rolstoel te plaatsen om dit ook te doen?  Jammergenoeg begon het volk al wat te vertrekken na deze jongens en ik heb zo een gevoel dat het onredelijk vroeg uur van de laatste treinen in Oostende hier wel eens iets kunnen mee te maken hebben.

Ironisch genoeg wegens logistieke problemen is het nu al de beurt aan de headliner van de avond van ‘’Valkyrja’’. Twee dingen waren duidelijk hoog bij hen die avond, de kwaliteit van hun muziek en hun arrogantie. Na eerst blijkbaar de hele backstage uit te schelden besloten deze heren ook nog eens om de geluidsman vanop het podium uit te schelden maar ja, dat soort dingen heb je wel eens. Gelukkig maakte de black metal van deze heren het al snel goed en ze speelden dan ook een ijzersterke set ( waarvan ik nu heel trots de setlist bezit). Alleen spijtig dat ze toch niet wat langer konden spelen maarja niet getreurd want dan was het de beurt aan de voor mij band van de avond noctem.

Deze band is één van de beste nieuwe bands die je de dag van vandaag in de blackend death metal kan vinden en brengt waar veel anderen gewoon hun voorgangers kopiëren een origineel en fris geluid. Jammer genoeg hadden ze enkele problemen tijdens hun show. De zang van ‘’Beleth’’ was mijlen ver weg van het geluid op het album en het geluid op vorige live-shows. Gelukkig beterde dit wat tegen het einde van de set. De jongens werden ook geplaagd door technische problemen waarbij onder andere de micro het begaf in het midden van de set en die dan ook moest vervangen worden. Om het af te maken kregen we ook dan nog eens te horen dat één of andere grapjas besloten had om hun merchgeld te stelen…

Als afsluiter was er dan nog het doodsmetalen combo ‘’The Lucifer Principle’’. Ik moet eerlijk zeggen dat deze noorderburen van ons een terechte afsluiter waren en voor mij toch wel de beste show van heel de avond hebben neergezet. De jongens speelden lekker gevarieerd waarbij ze zowel nieuw als oud speelden en het geluid was ook ijzersterk. De jongens waren in form en dit sloeg ook over op het publiek want de frontman zette ze gemakkelijk naar zijn hand. Na afloop van deze show was ik dan ook duidelijk tevreden want dit was toch wel de vetste show die ik ze al heb zien geven.

Besluit? Het was weer een goede avond, het was goed georganiseerd en veel mensen hadden het duidelijk naar hun zin. Volgend jaar kom ik zeker opnieuw.

Wil je meer zien? Hier staan enkele foto's: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3350106706135&set=a.3350046784637.2146980.1072887864&type=3&theater

Back to Top