bauhaus1.jpg35 jaar Bauhaus, 35 jaar ongelofelijk straffe en groundbreaking muziek. Ze waren toen hun tijd ver vooruit en stonden mee aan de wieg van een nieuw genre. Waar later een quasi oneindige waaier andere genres uit zou voortkomen. En wij hadden de ongelofelijke eer erbij te zijn.

 

Al is het ook een feest zonder het voltallige Bauhaus. Peter Murphy bezit meer dan genoeg Bauhaus ziel om dit tot een goed einde te brengen. Als voorprogramma is er gekozen voor de meer dan opmerkelijke groep "Kiss The Anus Of A Black Cat". But what's in a name right? Zolang de muziek die ze brengen waardig is om het publiek voor Peter Murphy op te warmen. En dat deden ze ook. Deze-nota bene Gentse trots- band maakt naar eigen zeggen Dark Folk, maar toch met stevige electronische invloeden. Hun naam is gebaseerd op een ritueel ten tijde van de heksenverbrandingen en vervolgingen.

kisstheanusofablackcatHun muziek klinkt heel duister en onheilspellend, maar toch heeft het een zekere vibe. Een vibe die ik pas ergens halverwege in slaagde om op te pikken. Nummers als ‘Define π’ en ‘Let Things Drift’ hebben kenmerkend zware synth stukken en spaarzame gitaren. Het geheel heeft iets zwarts maar toch luchtig genoeg om geen baksteen op je maag te voelen.

 

Na de pauze was het dan de beurt aan de grote heer van deze avond. Als het licht terug schemert staan de muzikanten op het podium en weerklinken de eerste noten van "King Volcano", onmiddelijk gevolgd door "Kingdom Come", twee nummers met folkgitaar. Alletwee van de cd waar Bauhaus voor het eerst interne strubbelingen bij ondervond.

Nadien volgden nog nummers zoals "Double Dare", "Silent Hedges" en "God In An Alcove". Maar het hoogtepunt van de avond zijn vanzelfsprekend de tijdloze klassiekers :  "The Passion Of Lovers", "She’s In Partie"... Zelfs "Stigmata Martyr" komt aan bod.

bauhaus2.jpgNa "Dark Entries"  breidt Murphy met de Dead Can Dance-cover "Severance" een mooi einde aan het optreden, al komt hij nog terug voor een paar bisnummers. Maar halverwege "All We Ever Wanted" hou ik het toch voor bekeken. Het vet was van de soep en het was tijd om naar huis te gaan. Deze avond voldeed toch aan mijn verwachtingen. Het is weliswaar de eerste keer dat ondergetekende Peter Murphy live zag. Toch kon ik goed mee op de gekende toppers en heeft het veel vreugde gebracht.

 

Songs played:
Kiss The Anus Of A Black Cat: Define π / Let Things Drift / My Word As Gospel / Drone For Conan / Shake Off Your Dreams / Ruins

Peter Murphy: King Volcano / Kingdom Come / Double Dare / In The Flat Field / God In An Alcove / Boys / Silent Hedges / Too Much 21st Century / Kick In The Eye / A Strange Kind Of Love / Bela Lugosi’s Dead / The Passion Of Lovers / She’s In Parties / Stigmata Martyr / Dark Entries / Severance

Back to Top