ArkonaArkona zal eind deze zomer een nieuw album uitbrengen,maar om de fans tot dan niet op hun honger te laten zitten is er nu al de EP 'Stenka Na Stenku' , een "teaser" zeg maar voor wat nog komen zal.De EP bestaat uit 6 nummers, onder andere een akoestische versie van "Goi,rode,goi!", het titelnummer van hun in 2009 gereleaste album.


Het originele nummer is lekker hard.Vanaf de eerste noten grijpt het je bij de keel,en de combinatie van geweldige gitaarriffs met de cleane vocals en grunts van lead zangeres Masha "Scream" zijn gewoon geweldig.Ik was dus benieuwd of de akoestische versie niet wat zoutloos zou blijken. Die vrees bleek compleet onterecht.Meestal zijn akoestische herwerkingen een serenere,puurdere weerspiegeling van het oorspronkelijke nummer,die niet altijd meerwaarde bieden.Maar de "Goi,rode,goi!" die je op deze EP terug kan vinden is een volwaardig nieuw nummer.De zangpartijen zijn weliswaar herkenbaar,maar verder kan je het helemaal niet meer vergelijken.Dit nummer klinkt mysterieus en soms zelfs sensueel.

De vocals die het nummer openen lijken zo door een didgeridoo gedraaid te zijn.Het is alsof je getuige bent van één of ander magisch ritueel.Héél erg geslaagd dus!

Titelnummer "Stenka Na Stenku" is een nummer dat je niet meteen aan Arkona zou toeschrijven.Meestal klinkt de band best duister,soms sinister : dat is bij "Stenka Na Stenku" niet het geval.Integendeel : mij deed het door de accordeon aan het begin en de algemene vibe van de song eerder aan pirate metal denken.Ongewoon,maar daarom niet slecht.

"Valenki" is dan weer pure pep.Wanordelijke pep,die het ene moment snel en opzwepend klinkt,om dan plots tempo te verliezen en een beetje te verwateren.Hier had meer ingezeten.

Op "Skål" horen we Freki van de Duitse band Varg aan het werk.Geen Masha vocals hier,enkel zang die nogal nonsensicaal overkomt. Dit was voor mij het minste nummer op de EP.Ik heb de indruk dat dit nummer eerder als vulling gebruikt is.

Tot slot heb je nog de twee covers : "Noviy Mir",een Shaman (nu beter gekend als Korpiklaani) cover,en "Duren'",oorspronkelijk een nummer van de band Svarga.Arkona maakt er twee degelijke versies van,en doen mijns inziens geen afbreuk aan het origineel.

Ik denk dat deze EP vooral door fans zal gesmaakt worden.Persoonlijk kijk ik eerder uit naar de nieuwe full CD deze zomer.De EP is goed,maar ik miste hier en daar toch de meer typerende Arkona vibe,en de grunts waaraan Masha Scream haar naam heeft te danken.


Tracks :
1. Stenka Na Stenku
2. Valenki
3. Goi, Rode, Goi! (accoustic version)
4. Skål (feat. Varg)
5. Duren'
6. Noviy Mir


Score : 7/10
Back to Top