Saille-Eldritch.jpg

Je hebt bands die zichzelf ‘blacker than black’ noemen als Immortal, dan heb je het minder voor de hand sprekende bruinzwarte geweld van Burzum en dan heb je het meer episch gerichte genre dat doodsriten, obscure handelingen en oneindig veel flokgeweld in een inktzwarte zee van gitaargweld en de machtige toorn van een vlammende drum doet verdrinken om als een predateur te verrijzen die alles op haar pad vernietigt, overgoten door klassieke muziekinstrumenten.

Zo kan je Saille nog het best omschrijven, tenminste, als je afgaat op de platen die de nog zeer jonge band sedert haar ontstaan 5 jaar geleden reeds heeft geproduceerd;
Irreversible Decay (2011), Ritu (2013) en vandaag dus Eldritch. Drie platen, drie keer raak?
Als metalband traditionele instrumenten integreren met black metal muziek is nooit een simpele oefening en Saille bracht met de eerste twee albums al een flinke dosis uiterst geslaagde melanges op het podium en op plaat, net als generatiegenoot Ithilien heden ten dage doet.
Maar goed, terug naar Saille, met opener ‘ Emerald’, die al meer dan een toon legt om ‘u’ tegen te zetten, die meteen naar een oud slagveld in de mist doet dromen tot het stemgeweld losbarst en je als het ware een stroom dol geworden strijders in een kolkende storm om je heen voelt spoelen.
Een zelfde lijn trekt door ‘Walpurgis’ naar voren.  Al is het allemaal chaotisch op het eerste gehoor,  er zit een duidelijke lijn doorheen het buitensporige instrumentale geweld die fans van het genre zonder meer zullen herkennen, en de link naar Behemoth en Aura Noir-achtige invloeden is  niet ver weg. Of hoe je je grootheden kan eren door je eigen begeestering er doorheen te weven.
Dat Saille echter een eigen stijl door weet te trekken is nog duidelijker met ‘Cold War’ waarin de meer recente geschiedenis het voortouw neemt maar de atmosfeer van de oudheid blijft doorschemeren die de gehele plaat behelst van voor naar achter.
Minpuntje is dat daardoor het allemaal wat lijkt op elkaar voor het ongeoefende oor, iets wat het genre niet voor iedereen toegankelijk maakt, maar wie de moeite neemt om het in te laten zinken ontdekt ongetwijfeld een parel van ongekende klasse waarbij je gewoon jezelf over dient te geven aan de kracht van de muziek en de zang, en verder niets meer hoeft te doen behalve genieten.
Maar dat is net waar het Eldritch om te doen is en de plaat de band tot eer strekt. En als je weet dat Saille als één van de weinige black metal bands der Lage Landen het tot Graspop Metal Meeting weet te schoppen dan hoeft het eigenlijk weinig te verbazen dat “drie maal is scheepsrecht” hier beter au serieux neemt.

Tracklist :

  1. Emerald
  2. Walpurgis
  3. The Great God Pan
  4. Aklo
  5. Cold War
  6. Eater of Worlds
  7. Red Death
  8. Dagon
  9. Carcosa


Label: code666

Website: http://www.saille.be

Score: 7/10

Back to Top