pilgrim.jpgJe leest de titel goed. Hoe meer Metalheads er zijn, hoe rijker de regio of land is. Tot deze conclusie kwam de vermaarde Amerikaanse socioloog en urbane wetenschapper Richard Florida.

Landen met relatief gezien het meeste metalheads zijn het meest welvarende op socioeconomische vlakken. Ook het stereotype Metalhead dat laagopgeleid is en uit een minder gepriviligeerde omgeving komt is totaal ontkracht. Dat is het resultaat van een studie van Florida en zijn team. Zij ontdekten een evenredig verband tussen het aantal metalheads en de rijkdom.  Landen die het hoogste BNP hebben, hebben het meeste headbangers. Ook de creativiteitsindex, de hoeveelheid universiteitsdiploma's en de graad van ondernemerschap evolueren mee.

Uit datzelfde onderzoek komt ook naar voren dat Metal de bevolkingsgroep waar het in de jaren 70 is ontstaan ontgroeid is. Het is niet meer de muziek van sociaal geisoleerde personen maar word algemeen aanvaard en is zelfs mainstream geworden. Welk festival heeft niet minstens 1 hardrock of metalgroep op de affiche tegenwoordig?

Ook is er een overeenkomst vastgesteld tussen de tolerantie en de hoeveelheid aan metal bands en artiesten. En dit geld over verdraagzaamheid op alle gebied, ook sexueel. Maar nog het meest interessante is de link tussen het soort onderwijs en metal. In landen waar de overheid zich het meeste inspant om muziek in het lessenpakket te krijgen is metal populairder. In zweden(en scandinavie) volgt 30% van alle leerlingen een door de overheid gesubsidieerde muzikale naschoolse opleiding. Dit is voor ons dan ook kristalhelder als je naar de scandinavische vloedgolf van metal kijkt. 

50.png

 

bron: citylabs

Back to Top