Graspop! Dé Belgische hoogmis van metal allerhanden. En eindelijk heb ik mijn verslag kunnen afkrijgen. Dit jaar stond GMM wederom in het teken van een allesverschroeiende zon. Maar dat kon niet beletten dat meer dan 130 000 liefhebbers 3 dagen afzakten om hun favoriete bands te zien.

 

Wat dit jaar ook opmerkelijk was waren de talrijke volgens velen irritante vuvuzela's en een paar missers wat betreft de programmatie van de bands. zo hadden zowel Sepultura, Eluveitie en Fintroll in feite in een van de Marquee's moeten staan ipv de Metaldome. Maar dat kon de pret zeker niet bederven. De bands deden het publiek tot ver buiten de tent samentroepen en zorgden stuk voor stuk voor een snikheet feest..

Dan op naar de groepen. Natuurlijk kan ik nooit naar alle 75 groepen gaan kijken. En in deze hitten is zelfs een kwart daarvan zien al impressive. Maar goed, voor jullie heb ik de meest noemenswaardige optredens op een rijtje gezet. Moest iemand die de vele andere bands gezien heeft nog zin hebben om een verslag daarover te schrijven. dit word sterk aangemoedigd! je verslag doorsturen kan je hier.

 

Vrijdag

Revamp
Floor jansens was goed en krachtig. het was basicly een cd voorstelling want ze zong voornamelijk materiaal uit de ReVamp debuut cd.. er was niet zo heel veel volk maar dat kwam meer omdat Floor zowat graspop op gang trok. Het geluid was abdominabel slecht afgesteld waardoor haar stem amper boven de band uit. Maar op de stukken waar ze hoog en hard uithaalde kwam ReVamp wel volledig tot zijn recht als een nieuwe schitterende ster.

Krypteria
De show begon ietwat verrassend met Ji-In Cho die opkwam in een volledige trouwjurk. Die ze weliswaar al even snel terug uit trok om verder te rocken in een outfit die een stuk comfortabeler was. De rest van de set was heel matig en er waren geen echte momenten waar je echt kon zeggen dat het goed was. Het publiek ging ook niet echt uit de bol.

Tarja
onbegrijpelijk begin, veel te traag begin van de set. in het midden werd de set pas op gang getrokken. wel een waardige afsluiter met een Nightwish cover van 'Over the hills and far away'. Waarbij het publiek dat tot nu halvelings leek te slapen volledig uit zijn dak ging. Al bij al een vrij geslaagde set maar het kon nog beter.

zaterdag

Sabaton
een laaiend actieve set van Sabaton met een frontman in topconditie. een ware kickstart van de 2de dag van graspop. het enige storende was het grabbelen naar de lagere regionen van de bandleden door de frontman en het flashen van een paar duizend vroege graspoppers. maar aangezien Sabaton tot treurens toe herhaalde een homofiele band te zijn zou dit niet mogen verbazen. maar toch merkte ik verbazing en opengevalle monden.

Slash
Zijne levende legende slash zette een heel verdienstelijke set neer. Naast een hoop nog onbekende nummers van zijn nieuwe soloalbum. Grabbelde hij in zijn overbekend repertoire om de korte set zeer waardig af te sluiten met kleppers als de nagenoeg perfect "gecoverde" Paradise City, Slither en Welcome to the Jungle. Wat hierbij opviel is dat Slash erin geslaagd is een zanger te vinden die de hoogtes,laagtes  en manier van zingen van alle nummers nagenoeg perfect haalt. Dit is redelijk uniek omdat als grote namen een band verlaten de ziel en unieke chemistry weg is. En beide zijden hebben het heel moeilijk om zangers of bands te vinden die de oude nummers overtuigend te spelen. Slash, petje af!

Eluveitie
Dit was me een behoorlijk feestje. Er werden veel nummers van de laatste cd "everything remains as it never was" gespeeld. Maar er werd ook materiaal van Slania boven gehaald en toen begon het feest pas echt. In een snikhete tent werd er lustig gemoshed en gesprongen. Ik weet niet of de trend al lang bezig was maar ik heb hier een nieuwe hele leuke vorm leren kennen. Je haakt in net als bij echte folk, draait rondjes en ondertussen mosh je. een hele orginele variant waarvan ik hoop dat ik ze nog meer ga zien!

Zondag

Alestorm
De zotte bende van Alestorm had niet veel moeite om de tent in no time op hun hand te krijgen. Vanaf het eerste nummer had iedereen er zin in maar het duurde nog een nummer of 2 totdat de tent echt kolkte van energie. Nummers als Keelhauled, Black sails at midnight, Terror on the high seas, Wolves of the sea, heavy metal Pirates en That famous ol' spice stonden als een huis en de ganse tent ging volledig uit zijn dak. Buiten was het makkelijk 34 graden maar binnen schoot de temperatuur met nog groter gemak richting 40. zodoende je onmiddellijk stond te baden in het zweet. Als afsluiter schakelde de kompanen van Alestorm nog een versnelling hoger en ze vroegen en kregen een wall of death.

Fintroll
Fintroll was nog een klepper van formaat in het folk gedeelte van Graspop. En wederom zat de sfeer meer dan goed. Maar zondagavond zijnde merkte je dat iedereen behoorlijk uitgeput was.  Velen wouden wel maar konden niet meer door een combinatie van loden hitte en een uitputtend festival. Het is op dit moment dat je de mannen van de watjes begon te onderscheiden. Met excuses aan de wel heel enthousiaste vrouw die vlak achter mij het beste van zichzelf gaf. Respect! Het enige dat wederom onbegrijpelijk was, was dat Fintroll in de metaldome geprogrammeerd stond. zonde!

Al bij al, Graspop in stijl afgesloten!

Back to Top