Wave Gotik Treffen 2012

Bijna is het weer zover. Van 25 tot en met 28 mei kan je in Leipzig terecht voor één van de grootste gothic festivals. Het Duitse Wave-Gotik-Treffen is de plaats bij uitstek voor iedereen die houdt van alles wat je onder de noemer “gothic” kan plaatsen. Het kan om die reden ook wel een beetje het Mekka van deze scene genoemd worden, gewoon omdat iedereen die van deze muziek houdt, dit evenement wel minstens 1 maal in zijn of haar leven bezocht moet hebben.

In 1992 werd de allereerste en vooral officiële Wave Gotik Treffen gehouden in de Eiskeller-club te Leipzig. Ondanks het feit dat ze vanaf 1992 tellen was dit niet de allereerste editie van Wave Gotik Treffen. In 1987 was de allereerste editie. Maar omwille van de Duitse wet was het onmogelijk om hier een legaal feestje van te maken. Ook toen was de opkomst groot maar natuurlijk nog niet zo groot als deze nu is. De Eiskeller-club is binnen de donkere muziek toch wel een gevestigde waarde. Want naast het feit dat hier de allereerste WGT werd gehouden passeerde hier ook enkele grote namen binnen de metalen wereld. Zo nam Mayhem zijn “Live in Leipzig” op in deze club in 1990.

Ondertussen is WGT niet enkel meer in één club maar spreidt het zich uit op verschillende locaties doorheen Leipzig. Het is mooi om te zien hoe Leipzig wordt ingenomen door talloze goths en hoe deze historische stad volledig veranderd in een fantasy/SF/Middeleeuwse stad. Heel leuk om door de mooie stad te trekken. Enige nadeel is wel, dat je alles goed op voorhand moet plannen. Want zonder planning is het onmogelijk om veel groepealtn te zien.

Ook muzikaal kan je je op WGT verwachten aan alles wat je onder de noemer gothic kan vinden. Van de zwaarste industrial tot de donkerste rock. Ook medieval-liefhebbers kunnen er zeker hun dada vinden mits er een heus heidens dorp wordt opgericht waar je de hele dag de meest uiteenlopende medievalbands kan zien en je helemaal in een fantasyfilm waant.

De optredens vinden op verschillende locaties plaats maar toch is er ook een soort van hoofdpodium. De Agrahall is het centrum van WGT. De camping bevindt zich rond deze hal en tal van eetstandjes, douches, kluizen en een heuse WGT-Kindergarten. Mits dit één van de hoofdpodia is, wordt hier elke dag voor een bepaald genre/type muziek gekozen. Zodat iedereen ook aan het hoofdpodium aan zijn trekken kan komen.

Naltaast muziek zijn er tal van nevenactiviteiten. Momenteel is er nog niet zoveel bekend over de verschillende nevenactiviteiten maar hoogst waarschijnlijk mogen wij ons dit jaar weer verwachten aan een heleboel lezingen, open musea, film en misschien weer een Victoriaanse picknick (georganiseerd door de welgekende Viona van onder andere Gala Nocturna en de halloweenspecials in Gaasbeek).

Ook na de optredens is er nog van alles te doen. Zowel stevige party’s met bekende DJ’s als de wat pikantere dingen zoals de fetishparty (met verplichte dresscode). Die laatste vond ik vooral opmerkelijk omdat de mensen die naar deze party gingen, gewoon in hun latex of lederen pakje de tram konden nemen. Iets wat op een ‘normale’ dag waarschijnlijk onmogelijk zou geweest zijn.alt

Voor sommige mensen draait WGT ook om kledij. Ik ben er zeker van dat er nu al heel wat mannen en vrouwen hun mooiste outfits aan het samenstellen zijn voor deze editie. Tijdens dit festival zie je mensen met de mooiste creaties rondlopen. Kledij is zeer belangrijk binnen de scene en dat merk je zeker op WGT (en ook dat de Duitse goth toch nog steeds een stapje verder gaat dan wij hier). Gewoon daarom zou je al naar WGT gaan (en natuurlijk om je eigen garderobe uit te breiden na een bezoek aan de talloze winkeltjes).

Wave gotik treffen is een festival waar door zoveel mensen naar wordt uitgekeken. Niet alleen de Duitse liefhebber maar liefhebbers uit héél de wereld zakken af naar Leipzig om dit evenement mee te kunnen maken. Wave gotik treffen staat dan ook voor gothic meeting! Een meeting dat je minstens één maal moet kunnen meemaken. Niet alleen als goth maar voor iedereen die een beetje openstaat voor de cultuur of wil genieten van de diverse muziekstijlen die zij te bieden heeft.

Wave Gotik Treffen… het werkt verslavend.


http://www.youtube.com/watch?v=KHbk9RaZQF4


Back to Top