alt

Op 15/16 en 17 juni is het weer zover! Het paradijs voor de metalen liefhebbers dat dat ietsje meer willen. Het enige en echte Hellfest! Hellfest is een festival in Clisson (Frankrijk) dat er steeds weer in slaagt om een geweldige affiche af te leveren. Ook dit jaar slagen ze er weer in, wat duidelijk te merken is als je ziet hoe snel de tickets verkopen.

Een stukje geschiedenis...

 

In 2000 kwam een kleine groep vrienden voor het eerst samen om concerten te organiseren. Deze groep had één grote gemeenschappelijke liefde en dat was hardcore-punk. Hun liefde was zo groot dat ze in Clisson en aantal optredens organiseerden. Iets wat toen nog niet zo gebruikelijk was in Clisson. Zo organiseerden ze een aantal optredens met groepen zoals Terror, Agnostic Front en Skarhead. Dit waren onder andere de eerste groepen die rond Nantes willen spelen. Mits zij de eersten waren, was het publiek er ook en besloot de crew om er een festival van te maken.

In Juni 2002 was er het eerste indoor festival in Clisson. Furyfest werd geboren! De eerste editie van Furyfest was een succes en was dan ook uitverkocht. Het idee werd een succes en sommige leden wouden nog verder gaan.

Furyfest 2003 zou normaal gezien ook in Clisson doorgegaan zijn maar omwille van wat problemen, kregen ze niet de toelating het op de gebruikelijke plaats te organiseren. Daarom ging Furyfest voor de eerste keer door in Nantes. Dit was ook de eerste keer dat het festival twee dagen telde. Groepen als Sick Of It All, Gojira, Entombed en The Exploited stonden op de affiche.  En het werd weer een groot succes. Terwijl ze de eerste keer een 400 man konden samenbrengen, werd het nu een festival met wel 7000 festivalgangers!

Dankzij het grote succes besliste Ben Barbaud om MAN.IN.FEST op te richten en maakte hier een volwaardige bezigheid van. In 2004 moest Furyfest weer van locatie veranderen zodat ze ook een campingplaats konden voorzien. Dit keer was het in Le Mans (de enige stad waar zo’n “extreem” festival geaccepteerd werd). Dit keer stonden er, voor het eerst in Frankrijk, namen op de affiche zoals Slipknot, Morbid Angel, Deicide, Messhugah en Hatebreed. Jammer genoeg was de organisatie dit jaar iets te ambitieus en werd het ook veel te duur.

Dit bracht de organisatie terug met beide voeten op de grond. 21 000 mensen stonden paraat maar het heeft niet mogen baten.

In 2005 besloot MAN.IN.FEST om ook andere promotors aan te spreken en meer rechten te geven op het festival. Ben Barbaud bleef wel de persoon die het programma van het festival samenstelde. Furyfest 2005 werd nog steeds op dezelfde plaats gehouden maar nu met 3 podia in de plaats van 2 podia. Dit keer met namen als Slayer, Dimmu Borgir, The Misfits en In Flames. Meer dan 30 000 festivalgangers kwamen en met een stralende zon werd het qua opkomst een succes. Jammer genoeg ging het financieel niet zo goed en zo kwam Furyfest op zijn eind. Furyfest, een avontuur dat begon in een kleine kamer te Clisson…

Maar het verhaal is zeker nog niet afgelopen! Enkele werknemers en sponsors beslissen om het opnieuw te proberen. Vol zelfvertrouwen slaagden Ben en Yoann erin om de gemeente van Clisson te overtuigen. En met het geld van een aantal sponsors, beslisten ze om Hellfest te creëren. Een nieuwe baby werd geboren!

Tijd om terug naar het beginpunt te keren. De allereerste Hellfest was een openluchtfestival op 23/24 en 25 juni 2006. Met namen als Motorhead, Apocalyptica, Dead Kennedys, Helloween, Cradle Of Filth en Soulfly. De eerste keer Hellfest zorgde voor heel wat commotie omdat de meeste mensen dachten dat het een soort bijeenkomst was van duivelaanbidders. Natuurlijk waren de mensen van Clisson verkeerd… Het werd een festival met zo’n 22 000 mensen en dit zonder problemen!

Ook in 2007 zorgde de organisatie voor een geweldige affiche met namen als Neurosis, Slayer, Emperor, Cynic, Atheist, Dream Theater en Type o Negative. Wel 40 000 festivalgangers waren toen ter plaatse ondanks de weerproblemen!

In 2009 werd duidelijk dat ook Hellfest een festival was/is dat kan meedingen met grote festivals zoals Wacken of Graspop. De toeloop van metalheads was nog groter met een opkomst van wel 60 000 mensen over de drie dagen. Bekende groepen zoals Europe, Motley Crue en Marylin Manson traden er toen op en natuurlijk een aantal kleinere bands die het festival zoveel charmanter maken. 2009 was ook het eerste jaar dat Hellfest uitpakte met 4 podia (waaronder de Rock hard stage en de Electric Circus tent waar je naar worstelen, stripacts en andere animatie kon gaan kijken).

Opnieuw was de feedback heel positief! Iets waardoor het festival, met al zijn ervaring en ambitie, naar de toekomst keek en van Hellfest niet alleen het grootste festival in de buurt wou maken maar ook één van de grootste festivals in Frankrijk. Iets waar ze uiteindelijk ook in slaagden!

70 000 bezoekers en voor het eerst uitverkocht! Dat was hellfest 2010! Niet alleen nationaal maar ook internationaal werd er nog nooit zoveel over Hellfest geschreven. Met 115 bands zoals Kiss, Alice Cooper, Deftones, John Garcia, Slayer, een uniek decor en een grote muziekmarkt werd Hellfest 2010 een groot succes!

2011 was de laatste keer op het “Val de Moine” gebied. Het werd weer een groot festival met diverse podia en bands zoals de legendarische Ozzy Osbourne (die toen nog niet ziek was en wel degelijk heeft opgetreden), Triptykon, Judas Priest, Rob Zombie, Electric Wizard en Opeth. Ook zorgde de organisatie weer voor een schitterend decor! De weide van Hellfest moet wel het mooiste versierd zijn van alle festivals die ik al deed.

Ondertussen zijn we 12 jaar later en Hellfest is één van de grotere metalfestivals en persoonlijk vind ik het ook één van de meest sympathieke Metal festivals.

Dit jaar staat Hellfest weer op onze festivalkalender en beloven ze weer een geweldige affiche! (meer hierover kom je ook op onze website te weten!)

alt

Bron ivm geschiedenis: http://www.hellfest.fr/historique

Back to Top