true bloodWe kennen allemaal True Blood, velen van ons zijn zelfs grote fan van de rauwe futuristische vampieren serie. Zo ook een Vlaamse kijker die op Acht naar een aflevering aan het kijken was.
Naar zijn versie was de aflevering zo bloederig was dat zijn kroost de beelden heel akelig vond. Een klacht volgde bij de VRM(Vlaamse media regulator)en het oordeel luide dat de uitgezonden aflevering "schade kan toebrengen aan de fysieke, mentale of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen, en dus inbreuk pleegt op het mediadecreet."

"In de UK begon The Daily Mail op aangeven van één verontwaardigde lezer/kijker eerder al een morele kruistocht tegen True Blood ("a shocking tale of depravity, explicit sexuality (bordering on pornography) and vile language").

In de bewuste aflevering die de klacht veroorzaakte (en dus op zondagavond 1 mei 2011 omstreeks 18 uur uitgezonden) is een vastgeketende man in een kerker vol afgehakte ledematen en dode lichamen te zien. De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen van de VRM werd ingeschakeld na een klacht van een kijker die kinderen bij zich had, die de beelden heel akelig vonden."

"Dergelijke programma's mogen niet worden uitgezonden door lineaire televisieomroeporganisaties tenzij door de keuze van tijdstip van uitzending of door technische maatregelen wordt gewaarborgd dat minderjarigen de uitzendingen normaliter niet kunnen zien of beluisteren", aldus VRM.


Ik stel mij de volgende vraag, Waarom laat de volwassen kijker zijn minderjarige kroost(die duidelijk jonger is dan 16jaar, anders weten ze dat dit fictie is) kijken naar een serie die slechts weinig thema's schuwt. Eigenlijk is dit ouderlijk falen en een fout in de opvoeding. Waarom zover gaan als een klacht neerleggen. De rest van europa heeft er geen problemen mee!  Alleen onverdraagzame of broze zielen. Dit zijn tevens vragen die zonder uitzondering gesteld moeten worden. Als trueblood dan toch moet worden geviseerd zou ik rechtstreeks naar de makers gaan, ipv een onschuldige zender aan te klagen. De samenvatting is dat men eigenlijk naar zichzelf moet kijken of een ouderlijk optreden naar de kroost toe nodig is.


Bron: De morgen.be
Back to Top