elfenkunstfestivala32011_web.jpgHet Elfen Kunst Festival zit er weer aan te komen. Iemand die alles van Elfen weet, is Briony. Zij beheert een Elfenschool, geeft Elfenworkshops, schreef een Efenboek, maakte een Elfen cd en is artiest in het Elfentheater. In een gesprek werd het hemd van haar elfenlijf gevraagd. Laat je meevoeren in de magische wereld van de Elfen en ontdek je eigen Elfenkant.

Wie ben jij?
Ik ben Briony. Ik ben Briony, geboren in Nieuw Caledonië, een exotisch eiland vlakbij Australië (onze tegenvoeters). Ik heb in Malawi gewoond, in Eindhoven en ben uiteindelijk in Vlaanderen beland. Mijn ouders zijn ook Vlaams.Als kind heb ik altijd gedroomd van toveren, vliegen, dansen en zingen. Ik voelde me helemaal niet zo thuis op deze aardbol. Alles leek zo vreemd en saai. Al heel vroeg begon ik mij te verdiepen in de zin van het leven. Ik schreef gedichten over doodgaan, over pijn en andere gevoelens. Mijn hele verdere jonge leven bleef ik op zoek naar magie, naar mezelf. Mijn Elfendroom voor deze wereld was dat we in harmonie zouden leven met de natuur en met onszelf.  Tegelijkertijd is het niet alleen een droom, maar ook hier en nu werkelijkheid geworden in mijn leven. Alsof ik de wereld waar ik zo graag naar toe wou gaan, hier op deze aardbol gecreëerd heb. Ik hoef nergens meer naartoe. De magie is altijd aanwezig voor wie die wil zien.

Wat trekt jou zo aan in elfen?
Elfen zijn puur natuur, speels, zot, wild, vol levenskracht, authentiek, ondeugend, subtiel en licht, soms ingetogen en heel mystiek en ze kunnen allemaal toveren! Binnen mijn projecten staat de elf symbool voor het mystieke kind die in elke persoon aanwezig is. Dit kind is één bron van creativiteit, vreugde en enthousiasme en heeft ook verbinding met zijn diepste dromen. Alles in die dromen is mogelijk. Daarom kan een elf ook alle vormen aannemen die hij of zij maar wenst. Het realiseren van die oorsprongsdromen of kinderdromen geeft werkelijk vervulling in je leven. Zolang je hier niet toe komt, blijft er altijd een gevoel van gemis, van leegte in je leven. Alsof je niet echt weet wat je hier op deze aardbol komt doen. Wij werken altijd vanuit de vier natuurelementen: aarde, water, lucht en vuur, zoals ook de natuurvolkeren deze beleven. Het zijn vier krachten die we nodig hebben om te toveren, om magische dromen te realiseren. We ontdekken de verschillende kwaliteiten van de natuurelementen samen met de aarde-elfjes, vuurelfjes, de waterelfjes en de luchtelfjes.

Je organiseert nu het Elfen Kunst Festival op 2 en 3 juni. Wat houdt dit festival in?
Het elfenkunstfestival is een laagdrempelig evenement waar de bezoekers hun kwaliteiten al 'spelend' kunnen ontdekken. Tijdens dit festival word je helemaal ondergedompeld in de subtiele sferen van de elfen, elementalen, natuurwezens, draken, druïden... Het elfenkunstfestival richt zich vooral op kunst, natuur en kinderwijze vorming. Centraal thema van het festival is genieten en creatieve expressie. Dus alle activiteiten gaan door in een prachtig en luxueus kasteeldomein waar je kan genieten van de rust, de natuur, kunst en tal van creatieve expressievormen... Ook is er een kunstmarkt, kun je workshops volgen en zijn er diverse optredens. Natuurlijk zijn er ook biologische en vegetarische hapjes voor hongerige elfen.

 • Tijdens het elfenkunstfestival kan je rondkuieren op een kunstmarkt waar je tal van kunstenaars kan ontdekken die rond het thema natuur of elfjes (natuurwezentjes) creëren. Zowel schilders, juweelontwerpers, professionele poppenmaaksters, kostuumontwerpers ... zijn van de partij en bieden ook creatieve workshops aan.
 • Er is ook een groot aanbod 'elfse' podiumkunsten: dans- en muziekoptredens, acrobatie, vuurshow, ...
 • Er is een enorm uitgebreid aanbod van kinderwijze vorming. Dit is een geheel van unieke methodes om kinderen op een zachte manier in hun authenticiteit (lees 'natuurlijkheid') en eigenheid te stimuleren. Meer info hieronder.
 • Gezondheid: Tijdens het festival kan je tal van lekkere vegetarische en biologische hapjes eten. Speciaal voor de gezondheid van de kinderen voorzien we enkel elfensnacks met langzame suikers.
  Er worden ook tal van relaxatiesessies (zoals massage) en andere holistische methodes aangeboden.


Voor wie is het Elfen Kunst Festival bedoeld?
Iedereen die zich aangesproken voelt is welkom:
- gezinnen: ouders en kinderen
- opvoerders en leerkrachten
- elfenkunstliefhebbers
- elfen en fantasy fans
- iedereen die houdt van magie en mystiek
- natuurmensen
- Nieuwsgierige 'mensen'
Ben ik nu nog iemand vergeten?


Er komen ook een aantal Special Guests. Wie zijn dat en wat komen zij doen?
We hebben een aantal internationale gasten zoals de internationaal bekende schilderessen Josephine Wall en Linda Ravenscroft. Josephine zal 'waarschijnlijk' live aan een schilderij werken tijdens het festival (nog niet zeker). Linda Ravenscroft geeft een workshop 'Fairy painting'. Ook onze beroemde binnenlandse poppenmaakster 'Diane Guelinckx' is van de partij. Zij maakt levensechte elfenpoppen en geeft rondom dit onderwerp een demonstratie.
Felicity Fairy en Muddlehead Pixie uit de UK geven een vuur- en luchtshow en verrassen tal van kinderharten.
Phillippa Lusty neemt je met haar ongeloofelijke zangstem mee naar hogere regionen.
Ishtar (die ooit meegedaan heeft aan het eurosong met een zelfgemaakte taal) zal op vrijdagavond het festival afsluiten.


Je beheert ook een elfenschool, wat kan ik me daarbij voorstellen?
Op de elfenschool voor kinderen leren we toveren met behulp van de vier natuurelementen: aarde, water, lucht en vuur. Toveren betekent eigenlijk met behulp van de kracht van de natuurelementen je innerlijke droom realiseren. We ontdekken de verschillende kwaliteiten van de natuurelementen samen met de aarde-elfjes, vuurelfjes, de waterelfjes en de luchtelfjes. Uitgebreide beschrijvingen vind je op onze site.

 • De luchtelfjes leren ons dat alles begint met een droom, een idee, een gedachte. Je kan gedachten bekijken als wolken die door de lucht drijven. We pikken een wolkje uit en laten andere wolkjes verder drijven. Zo komt het ook dat verschillende mensen tegelijkertijd éénzelfde gedachte kunnen oppikken.
  De luchtelfjes leren ons ook dat we onze vleugels moeten gebruiken en onze beperkingen moeten overstijgen. Ze leren ons dat er ook na de horizon nog tal van zaken te ontdekken zijn en dat we onze creativiteit moeten gebruiken om onze dromen te realiseren. Ze vertegenwoordigen onze mentale kwaliteiten.
  In ons elfentheater hebben we ook droomengeltjes. Droomengeltjes brengen zoete dromen voor elfjes die gaan slapen. Kinderen die moeite hebben met slapen of vaak nare dromen hebben, kunnen dus altijd de droomengeltjes roepen. Die dromen halen de droomengeltjes uit een droomzak. Soms knutselen we met de kinderen dromen en stoppen die in een droomzak. Iedereen mag dan een droompje kiezen.
 • De vuurelfen leren ons dat vreugde en plezier heel erg belangrijk zijn. Ze houden van feestjes, van spelen, ze zijn vaak ondeugend en lachen de hele tijd. Vuurkracht kan je dus zeker ook linken aan de zigeunerdans. Zigeuners vinden het trouwens ook fantastisch om rond een vuur uit de bol te gaan.
  Alles wat we creëren zou vanuit plezier en vreugde moeten ontstaat, niet vanuit angst, kwaadheid, verdriet of schuldgevoelens. Vaak worden we geconfronteerd met duurzaamheidsmaatregelen en soms voelen we ons schuldig over het feit dat we elektriciteit gebruiken of teveel water. De vuurelfjes leren ons dat er genoeg is voor iedereen als we allemaal creëren in harmonie met de natuurelementen.
  Als je wilt creëren in harmonie met de natuurelementen in de buitenwereld, dan moet je ook een innerlijke balans hebben van deze natuurelementen. De buitenwereld is een reflectie van je binnenwereld. Mensen die een innerlijke balans kennen, zullen automatisch creëren in harmonie met de mensen rondom zich, in harmonie met de maatschappij en met de natuur, met de aarde. Al deze creaties zullen vervuld zijn van vreugde en andere stimuleren om hetzelfde te doen.
 • De waterelfjes leren ons om onze gevoelens en emoties in balans te brengen. Ze leren ons dat we water kunnen gebruiken om al onze zorgen weg te laten stromen. Wat gebeurt er als we verdrietig of kwaad zijn en een douche nemen? Alle emoties vloeien weg samen met het water. De waterelfjes leren ons ook om zacht te zijn voor onszelf. Het is heel belangrijk dat we kleine kinderen opvoeden in zachtheid. Want kinderen zijn zo open en zo ontvankelijk. Zachtheid geeft hun de ruimte om zichzelf te ontdekken en expressief te uiten.
  Iedereen houdt ervan om met respect behandeld te worden. Maar je kan pas iemand anders waarlijk respecteren als je jezelf respecteert. Als je je ok voelt met je kwaliteiten en je diskwaliteiten en je omhult die in zachtheid, dan zal je je ook ok voelen met de kwaliteiten en tekorten van iemand anders. Dit inzicht kan nieuw licht werpen op omgaan met pesten. Kinderen die een innerlijke balans ervaren, zullen nooit de nood hebben om andere kinderen te pesten. Pesten gebeurt altijd uit frustratie, uit jaloezie en uit pijn. Als je de onderliggende pijn geneest, verdwijnt vanzelf de nood tot pesten. Omgekeerd kunnen kinderen die vaak in slachtofferpatronen stappen, leren om via de natuurelementen anders op moeilijke situaties te reageren. Zo leren kinderen om de verantwoordelijkheid van hun gevoelens niet bij iemand anders te leggen, maar bij zichzelf. Het leuke is dat je op die manier je eigen gevoelens heel snel kan omtoveren, want een ander veranderen is vaak een veel moeizamer en onmogelijk proces.
  Water leert ons ook om flexibel te zijn en mee te vloeien met de stroom. De wereld is sneller en sneller aan het evolueren en veranderen. Dus we hebben mensen nodig die extreem flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan tal van klimatologische, economische en maatschappelijke veranderingen. We hebben mensen nodig die in elke vernietiging of verandering een opportuniteit zien om te groeien en te creëeren.
  Waterelfjes houden ook heel erg van hun lichaam. Ze houden van massage, verwennerij en ze houden van waterdansen. Of zou ik zeggen 'buikdansen'...
 • Als laatste leren de aarde-elfen ons dat we het element aarde nodig hebben om onze ideeën in aardevorm te gieten. Onze twee voeten moeten we stevig in de grond verankeren. Anders blijven onze ideeën verder drijven, maar zullen we nooit erin slagen om deze een aardevorm te geven.
  We moeten dus tal van disciplines leren zoals wiskunde, aardrijkskunde, biologie, talen, economie om deze ideeën creatief te kunnen vormgeven.
  De natuurvolkeren zijn nog heel erg verbonden met het element aarde. Zij geloven dat er in elke plant, boom of steen een levende essentie aanwezig is of natuurwezen. We kunnen van hen leren hoe we kunnen samenwerken met de natuur op een respectvolle manier.

Op de elfenschool voor volwassenen gaan we op ontdekkingstocht naar de elf in jezelf via dans (godinnendans), beweging (yoga), geur, kleur (chromalicht) en klank. Je ervaart ook 'innerlijke schoonheid en elfenmagie':  via de heerlijke geuren en producten van phyto5 wordt je ondergedompeld in een bad van geur, kleur en essentiële oliën die je lichaam magisch doen stralen. Deze vederlichte elfenverzorging is een combinatie van kleurige kleipakkingen, geurige oliën en massage. Phytotherapie combineert cosmetische Westerse technologie met eeuwenoude Oosterse wijsheid. Subtiele verzorging die je helemaal laat smelten, zacht worden en van binnenuit stralen.

Naast de Elfen school is er ook een Elfen Theater, wat is daar te doen?
In het elfentheater leren de kinderen te stralen op het podium. Ze worden via dans, zang en theater gestimuleerd in hun eigenheid en ontwikkelen spontaan een specifieke elfenrol. Meestal is er één natuurelement dat bij hun overheerst en rond deze kracht maken ze dan ook een gedichtje dat ze tijdens het elfentheater voor het publiek brengen. Dit sterkt enorm hun zelfvertrouwen. Zo leren ze dat ze hun innerlijke waarheid kunnen uitspreken en hiermee zelfs veel succes kunnen krijgen. Want het moment van de gedichtjes is meestal het meest ontroerende moment van het hele elfentheater. Veel bezoekers pinken dan een traantje weg.

Zelf ben je ook artiest en geef je voorstellingen en workshops.
Kun je daar wat meer over vertellen?
In de workshop worden er diverse toverkunsten beoefend. Samen met de kinderen maak ik een reis in de wereld van magie en van elfen. We ontdekken daar onze magische toverkunsten en talenten. Tijdens deze workshops laat ik ook veel spontaan uit de kinderen ontstaan.
Tijdens de workshops wordt er ook gebruik gemaakt van het Elfen boek en de Elfen cd.
Momenteel start ik op een lagere school in Kalmthout en zal daar mijn elfenschoolmethodes integreren in het gewone basisonderwijs.

Je hebt zelf ook nog een boek geschreven en een cd gemaakt?
Al enkele jaren geef ik elfenworkshops. Door die ervaringen is het elfensprookje ontstaan: de zeemeerminnen, de zeekoningin, de parel, het ei, de regenboogvlinder met kleurenkracht… Pure wijsheid van de elfenkinderen!
De liedjes heb ik ‘uit noodzaak’ en ‘met veel plezier’ speciaal gecreëerd voor deze elfenworkshops. Ik vond nergens geschikte elfenliedjes voor wat ik wou brengen. De liedjes en het sprookje werden een CD. Toen ontmoette ik Erika van uitgeverij Artus. Zij vroeg me om een boekje te creëren rond het elfensprookje.

Inhoud:
Mira, het bloemenelfje, woont in een witte waterlelie in het midden van Tainala, het elfenmeer. Ze ontmoet er tal van vriendjes: een wolkenengel, Lana het waterelfje, Honu de reuzeschildpad, de zeemeerminnen en een dolfijn.
Bij volle maan brengt ze een bezoek aan de zeemeerminnen, de zeekoning en de zeekoningin. Ze krijgt een heel speciaal geschenk: een parel met magische krachten... De parel groeit uit tot een ei en uit dit ei kruipt uiteindelijk een regenboogvlinder. Deze vlinder heeft een speciale kracht. Hij kan alles was zwaar en donker is in lichte en vrolijke kleuren toveren.
Ontdek de betoverende en levensechte elfenpoppen, de ontroerende elfenliedjes met elfenpartituren en het elfensprookje dat je meeneemt naar de diepe diepten van het elfenmeer.


Wat zijn de reacties van mensen die door jou in contact zijn gekomen met hun Elfen kant?
Vuurelfje Camila:
Al één jaar ben ik een elfje geweest, ik ben een vuurelfje en mijn naam is  Lila. Ik geef warmte en licht en vervul al jullie wensen en daarom kan je mij vertrouwen. Ik vind het keitof in de elfenschool omdat ik geuren mag ruiken, dansen doen we veel, optreden in onze mooie kostuums en klimmen in onze elfenboom. Ik heb nieuwe vriendinnetjes gemaakt.
Kusje Camila ( 7jaar )

Als elfenjuf mocht ik ervaren dat het vooral de kinderen zijn die ons leren. Wanneer je hen de ruimte geeft om hun schoonheid en kracht naar buiten te brengen. Hun spontaniteit en puurheid raakt je en maakt je blij. Fabienne (of Mira, het bloemenelfje in het elfentheater)


Waar kunnen mensen meer informatie vinden over het Elfen Kunst Festival en al jouw andere Elfen activiteiten?
Alles op www.elfentheater.be - www.fairytheatre.com (version francais)
Het project rond kinderwijze vorming vind je op www.sterrencirkels.be

Met dank aan www.bangersisters.nl/ (bron)

Back to Top