Ook al kijk je niet vaak tv of heb je een afschuw van de media, toch zal het volgende iedereen al wel zijn opgevallen. Waar je ook kijkt of draait, vampieren zijn plots weer helemaal in.


Ze zijn te zien in de romantische filmreeks 'Twilight', die in vier delen wordt verfilmd naar boeken van Stephanie Meyer. De keuze van de acteurs speelt hier weliswaar ook een rol, Robert Pattinson kan menig meisjeshart sneller laten slaan. In de films ontmoet het meisje Bella, die terug bij haar vader gaat wonen, in het kleine dorpje een mysterieuze jongeman genaamd Edward. Later ontdekt ze dat hij een vampier is en zo starten de avonturen. De boeken zijn zeker een aanrader en het lezen waard.

Een andere populaire serie die in 2008 gelanceerd werd op televisie is True Blood. Een reeks die gebaseerd is op de boekenreeks 'The Southern Vampire Mysteries' door Charlaine Harris. In deze serie ontmoet de telepathische serveerster Sookie de vampier Bill die terugkeert naar het stadje Bon Temps. Dit is geen' typische' vampierenreeks maar is wel succesvol en heeft al een schare fans achter zich. In België is het nog niet op TV uitgezonden, enkel de kijkers die digitale TV hebben kunnen er al van genieten.

The Vampire Diaries is een tweede hedendaagse serie over vampieren. In tegenstelling tot True Blood was deze al wel te zien op de Vlaamse TV. VT4 zond seizoen 1 al uit. In deze reeks ontmoet het hoofdpersonage Elena de twee broers Damon en Stefan. Vervolgens wordt ze verliefd op Stefan en bekent hij haar vampier te zijn. Wat echter blijkt is dat Elena het evenbeeld is van Katherine, degene die de twee broers tot vampier maakte. Dit is eveneens de start van een mysterieuze tocht vol avonturen.

Een andere serie die ook over vampieren gaat is Vampire High. Deze serie is al wat ouder en niet in Vlaanderen uitgezonden. De serie dateert van begin 2OO1 en werd erna afgevoerd. Maar het is wel de moeite van het bekijken waard.

Maar waarom is dit alles nu zo plots populair? Na het grote succes van Twilight hebben enkele producenten daar waarschijnlijk geld geroken. Het thema vampieren blijft intrigerend en mysterieus en voor veel mensen ook een fascinatie. Als je daar dan een knappe jonge acteur, een lieftallig jong meisje en een boosdoener in de vorm van een knappe verschijning aan kleeft dan moet dit wel aanslaan. Als je de vergelijking maakt tussen Twilight, True Blood en Vampire Diaries dan zie je deze aspecten terugkomen. Maar het moet gezegd worden, alle drie de series zijn, vind ik persoonlijk, geweldig en zeker waard om ernaar te kijken. Al is het maar om er een uurtje bij weg te dromen en te fantaseren.


Back to Top