altNaar aanleiding van mijn review over het album  "II" van Sardonis kreeg ik de kans om enkele vragen te stellen aan Jelle.

1. Proficiat met jullie tweede album! Kunnen jullie ons wat vertellen over hoe jullie elkaar hebben ontmoet en hoe hieruit Sardonis is ontstaan?

Toen ik (Jelle)  in 2006 een motorreis maakte door de sahara, mailde Roel me dat hij een band wilde beginnen met mij. Iets heavy, duister en groots. Toen ik in juni terug thuis was, zijn we zowat onmiddellijk beginnen jammen en al vlug bleek dat we een heel dikke muur van geluid en sfeer bouwden met ons twee. We besloten om verder te gaan als duo en hebben hier nog geen seconde spijt van gehad.

2. Was het een bewuste keuze om van Sardonis een instrumentale band te maken die slechts uit 2 leden bestaat?

Initieel lieten we een opening voor eventueel een bassist en/of zanger, maar al heel vlug bleek dat het vuur hoger vlamde dan we dachten. Het altaar was gedekt en de loden riffs met donder bleek voldoende peper in de kont te hebben.

3. Sludge, doom metal, southern rock en thrash zijn enkele stijlen die ik herken op “II”. Hoe zijn jullie tot deze verscheidenheid aan stijlen gekomen en hoe slagen jullie erin om deze verscheidenheid zo coherent te laten klinken?

Het broederschap heeft lak aan stijlen, niches of genres en concentreert zich om de initiële missie; luid en heavy riffgalore. We laten de nummers komen en luisteren naar de instrumenten. We zijn niet bezig met wat kan of niet kan. Het beest aan de ketting laten is zelfmoord voor de creativiteit. Laat de wolf huilen en het beest vreten van het vlezig bot. Geen compromis, alles geven en gaan met die banaan. Coherentie komt als de muilen in dezelfde richting staan.

4. Hebben jullie op “II” een favoriet nummer om naar te luisteren en om live te spelen?

We hebben geen favoriet en vinden de nummers allemaal sterk. Er zijn nummers die live interessanter zijn om te spelen vanwege de opbouw, de breaks of de volheid. Het slotepos van de nieuwe plaat “Aftermath of Battles” speelden we nog nooit live, maar misschien is dat wel een optie tijdens de cd presentatie.

5. Op meerdere momenten moest ik spontaan aan de band High On Fire denken bij het beluisteren van jullie album. Welke bands zijn van grote invloed geweest op jullie sound en naar welke groepen kijken jullie zelf erg op?

Je bent zeker niet de eerste die over High on Fire begint. We vinden dat beide een inspirerende band met wrede riffs en vette songs. Het trio is ontegensprekelijk van invloed op SardoniS. Oerband Black Sabbath weerklinkt ook zeker in diverse nummers, zeker in de wolven-intro van ‘The Drowning’. Een hele resem van 80’s trash, 70’s stonerblues en andere bands zijn van invloed op het broederschap, zolang het vies, vuil en vettig is.


6. Vorige maand hebben jullie mogen optreden met Acid King en Saint Vitus. Het moet een grote eer geweest zijn voor jullie om met zulke bands te mogen spelen. Hebben jullie veel opgestoken van hen?

We hebben inderdaad getourd met Acid King en drie data samen gespeeld met Saint Vitus in de UK. Het is op zijn minst interessant om met zulke bands te touren, alleen al om avond na avond voor 300 tot 400 mensen je ding te kunnen doen. Je speelt als het ware een weekje in de Champions League waar je veel van opsteekt en ook wel vaak staat te kijken hoe het er op dat niveau aan toe gaat. Veel geleerd en sterk gegroeid als band!

7. Op jullie site verneem ik dat jullie in oktober op tour gaan met Eternal Elysium door Japan en met hen een 10” gaan uitbrengen. Hoe zijn jullie met hen in contact gekomen?

Ik heb enkele jaren geleden een 10” uitgebracht van Eternal Elysium op het label Electric Earth Records. Het waren nummers die als split cd met Black Cobra waren uitgekomen toen zij in Japan tourden. Het contact is steeds gebleven en we hebben elkaar een keer ontmoet toen ze 2 jaar geleden op tour waren in Europa. Het klikte goed en toen ik een balletje opgooide of het eventueel mogelijk zou zijn om een keer te touren in Japan, waren ze meteen enthousiast. Niet veel later bleek Hydro-Phonic Records geïnteresseerd in het uitbrengen van een split 10”. In oktober vliegen we voor 10 dagen naar Japan waar we in zowel grote steden als Tokyo, Osaka, Kyoto, Nagoya zullen spelen, maar ook enkele outdoor festivals in de bergen. In Tokyo spelen we ook met Coffins die ook bij Hammerheart getekend zijn. Bloeddoorlopen ogen en gehijg!

8. Zijn er bepaalde bands waarvan jullie dromen om mee op tour te mogen gaan en/of bepaalde festivals zoals Roadburn om op te mogen spelen?

Een tour met High on Fire zullen we niet vlug afslaan en ook interessante festivals zien we geheel zitten. Maar eigenlijk zijn we niet met die dingen bezig en er ook nooit mee bezig geweest. De kansen die we als relatief onbekende band hebben gehad, hebben zich voorgedaan zonder dat wij daar zelf achter hebben moeten hollen. Een luxesituatie, dat beseffen we!

9. Dank u voor dit interview! Is er tot slot nog iets wat jullie willen delen met de lezers van darkview?

Bedankt voor het interview, we apprecieren het enorm. Mocht er interesse bestaan in het broederschap SardoniS, check dan zeker de website www.sardonis666.be die vorige week online ging. We zitten ook op facebook, dus spring op de kar, rol hem dicht en geef hem door.

Tot ergens ten velde!

Back to Top