altOmdat hun passage op frostrock zo goed is blijven hangen, en dat met de paganfest tour ook hun nieuwe CD aan bod kwam. Was het meer dan tijd om een interview los te laten op de stoere mannen van het Heidevolk. Rowan was meer dan bereid om ons te woord te staan.

Jullie nieuwe CD Batavi klinkt erg goed. Dit is geïnspireerd op een oude stam.  Heeft de naam Batavi een specifieke betekenis?

De batavi waren een oude Germaanse stam die in de oudheid rond de Rijn delta leefden als onderdeel van de Chatti stam. Door onenigheid zijn ze gedwongen geworden om andere gebieden op te zoeken en zijn ze verder de rivier afgezakt tot dieper in de Nederlandse regionen. De stamnaam is hiervan een afleiding van Batawjo(wat wij nu kennen als Betuwe, of de fruitmand van de netherlanden. ("goed eiland", van het Germaanse bat- "goed, excellent" enawjō "eiland, land bij water"), refererend naar de vruchtbaarheid van de regio.

Zit er een thema achter de cd? Zo ja, waarom juist dat thema?

Ja, zoals eerder vermeld gaat de cd over de Bataven. Het was enorm moeilijk met de info songs te maken en ervoor te zorgen dat de geschiedenis van de bataven correct werd terug gegeven. Maar het is ons toch gelukt. Het is een stuk Nederlandse geschiedenis van de Bataven die zich vrij vochten met de Romeinen. En wij wouden dit naar voren brengen.

De cd heeft een geheel ander tempo dan jullie vorig werk, sneller en harder vaak. Ook een bewuste keuze of het gevolg van een creatief proces?

We hadden nog heel wat nummers liggen die vrij hard waren en we dachten waarom ook niet. Dus hebben we nummers bij geschreven tot de cd halverwege was. En dan hebben we maar besloten de sfeer verder door te zetten naar de volledige cd. Bijgevolg is het zowel een bewuste keuze als een gevolg van een creatief proces.

Er zijn nummers als ‘een nieuw begin’ en ‘als ons de toekomst lonkt’. Dit heeft te maken met het vertrek van Sebas. Hoe verloopt de vernieuwde samenwerking met Kevin?

Het is inderdaad een nieuw begin omdat Sebas vertrokken is. Hiermee willen we ook duidelijk maken dat we nog lang blijven doorgaan en dat we nog zeker niet denken aan stoppen of  vertragen.

Zit er een permanente positie aan te komen?

Ja, het is nog niet officieel aangekondigd maar Kevin zit nu vast bij ons.

Jullie zijn zowat de enige metalband die ik ken die in het Nederlands zingen. Was dit een bewuste keuze? En zien jullie dit als een voor of nadeel?


Het is een voordeel omdat we de enige zijn die dit doen en zo een unieke sound neerzetten. Het speelt ons  ook in het nadeel omdat het niet zo commercieel is. Als we meer platen willen verkopen moeten we al bijna pop gaan maken. We zijn al blij dat de band zichzelf volledig kan terugverdienen. Maar elk bandlid heeft nog een normale job.

Heidevolk staat voor Nederlandse volk verhalen en geschiedenis, en vooral ook Gelderse. Hoe doen jullie die research?

Wij bezoeken veel muzea die verband houden met die specifieke onderwerpen en natuurlijk zijn er ook enkele naslagwerken hierover en spreken we met geschiedkundigen. En uiteraard het enorme alwetende internet.

Nu wat meer persoonlijke vragen. Ik heb gelezen dat Reamon een afkeer heeft van pastel kleuren. Wat doet hij als hij iemand ziet gekleed in pastelgroen of paars?


Oh, dat is een leuke. Ik denk dat hij zich dan als een wild beest gaat gedragen of de persoon in de lucht gooit en als een aap rond loopt met de persoon op de schouder. Dat weet ik niet, laten we hopen dat het zich niet voordoet.

Jullie zijn zowat allemaal verlekkerd op bier. Wat is jullie favoriete smaak?

We zijn allemaal bierliefhebbers en hebben een heel uitgebreide smaak. Maar alle leden vinden toch jupiler een goed biertje. Ik zit iedere zondag in mijn stamkroeg waar ze honderden verschillende biersmaken hebben. Om zo constant nieuwe smaken te ontdekken.

Als laatste nog een vraag. Wodan?

HEERSHT

Back to Top