alt

Chauvinistisch als we zijn, verdienen metalbands van eigen bodem toch wel een extra duwtje in de rug. Zeker als het om het in ons land bizar genoeg ondervertegenwoordigde genre van de female fronted metal is. Met hun debuut ‘For Queen en Metal kroont Nightqueen zich dan ook meteen tot de voorvechter van de metal en toont dat de frontvrouwen bij ons ook serieuze cojones hebben.

Vertel eens in het kort iets over de geschiedenis van de band?

Rex : Nightqueen was in het begin louter bezigheidstherapie. M'n vrouw Heidi en ik begonnen voor de fun wat muziek en teksten te schrijven. Dit viel zo goed mee dat we enkele muzikanten bij elkaar zochten om die muziek in de praktijk uit te proberen. Bleek echter dat de muziek wel goed was maar de muzikanten minder geschikt waren. Dit leverde heel wat personeelswissels op tot eindelijk (na jaren) de juiste mensen bij elkaar kwamen qua mentaliteit en technische en melodische vaardigheden. Volhouden loonde uiteindelijk de moeite :-)

Was het vanaf de opzet al duidelijk dat jullie met een zangeres wilden werken of was ze gewoon de beste kandidate?

Rex : Aanvankelijk zong Heidi zelf. De lyrics en de hele filosofie werden dus op maat van een vrouw geschreven. Toen Heidi, na 3 spinale operaties, haar micro aan de haak hing was het duidelijk dat de opvolging vrouwelijk moest zijn. Zo zijn er door de jaren toch wat zangeressen de revue gepasseerd. Uiteindelijk is met Keely de juiste stem en personage gevonden. Ze weet vrouwelijke finesse te combineren met veel power en is een echte frontbitch.

Geef eens drie redenen waarom de metalminnende luisteraar jullie cd absoluut een kans moet geven?

Rex : Nightqueen staat borg voor een aparte sound in het metalgenre; zeer melodisch met veel power. Bovendien zijn we er in geslaagd om catchy melodielijnen te creëren die bij de muziekliefhebbers lang in hun hoofd blijven nazinderen. Je moet gewoon de moeite doen om de teasers op I-tunes of Amazone te beluisteren. Ook op het facebook van de band staan verschillende songs ter beluistering.

Erg toepasselijk is ook wat een Zweeds magazine in haar review over ons schreef : "Very Female Fronted Symphonic power metal, with a guitar power that cuts your soul in pieces and a symphonic sound that blast your brain apart, a rhythm that shakes your body totally loose but with a voice that holds everything in your body together."

Wat vind je leuker live spelen of in de studio opnemen?

Rex : Dat zijn 2 verschillende dingen ... in de studio heb je het plezier om een song te horen groeien; het creëren van een song is vrij spannend. Daarentegen staat het live performen wat op zich weer een ontlading van energie via de muziek geeft.

Dus beiden zijn even leuk om te doen.

Keely : Het studiowerk was zeer leuk om te doen. Wij zijn als band ook heel dicht naar elkaar toe gegroeid gedurende de opnames. Ik heb ondervonden dat wij 1 grote familie zijn geworden en dat we altijd allemaal klaar staan voor elkaar. Maar … Live optredens zijn onbeschrijfelijk! De kick die ik krijg van zo een optreden samen met de interactie en het persoonlijk contact met het publiek maakt elk optreden voor mij een onvergetelijke ervaring.

Wil het wat vlotten met de concerten?

Nee, maar dat hadden we ook verwacht. Je kan niet van vandaag op morgen hopen aanbiedingen krijgen omdat je een cd op de markt gooit. Dat moet groeien. Er staan reeds een reeks concerten geprogrammeerd zoals op het PPM fest in Mons waar we plots bij de grote jongens mogen mee doen. Ook vanuit het buitenland groeit de interesse; vooral uit Griekenland, Duitsland en Brazilië. Maar het blijft voorlopig met aftasten van de mogelijkheden. We gaan zeker geen verlies lijden door op één of ander buitenlands aanbod in te gaan. Zo hebben we al veel bands ten onder zien gaan. We zijn nog steeds op zoek naar een goed boekingskantoor, maar ook dat is niet evident. Geduld hebben is blijkbaar de boodschap.

Vraagje voor Keely: kijk je voor je vocale voorbeelden specifiek naar zangeressen in de metalwereld of toch eerder naar de klassiekers als Dio en zo?

Keely: Ikzelf luister in mijn vrije tijd naar heel veel verschillende stijlen rockmuziek. Muziek is per definitie goed als ze mij van binnen raakt. Klassiekers of nieuwe groepen, internationale of Beneluxgroepen, maakt voor mij allemaal geen verschil, zolang ik op het einde van het nummer maar het gevoel heb dat ik de muziek en de tekst gevoeld heb in mijn hart, buik en longen. Dit probeer ik ook terug te brengen in de Nightqueensongs. Elk nummer vertelt een verhaal en dat verhaal wil ik laten voelen aan ons publiek.

Hoe zijn jullie met Massacre in contact gekomen?

Patrick Broekmans, een goeie vriend heeft ons een tijdje geholpen met promowerk en had het idee om een demo te sturen naar Massacre Records. Wijzelf waren ook al in contact met enkele kleinere platenfirma's. Toen Massacre dan een positief antwoord gaf en ons naar Duitsland uitnodigde voor een contractbespreking vielen wij natuurlijk uit de lucht. Dat hadden we zelf niet verwacht. Is wel leuk om te weten dat we de eerste Belgische metalband zijn die bij dat label getekend heeft.

De titel For Queen and Metal” is eentje die Manowar zelf had kunnen verzinnen?

Rex : Zo hadden we het nog niet bekeken. ‘For Queen & Metal’is meer een leuze die ik afleidde uit "for queen and country". Het typeert zo'n beetje de filosofie rond de band: the Queen and Her Knights. Het nummer zelf leek ons het best om ok als albumtitel te gebruiken omdat het verhaal gaat over de fustraties van de metalfan die dagdagelijks tegen vooroordelen van de maatschappij moet opboksen. Algemeen wordt er op een echte metalfan neergekeken omwille van de specifieke klederdracht en haartooi. En toch blijven die mensen hun favoriete muziek hoog houden. Chapeau ! Wij geven met dit nummer aan welke muziek wij hooghouden en dat we onze zangeres vereren. For Queen and Metal we stand !

Jullie hebben ook wel iets met de nacht, bijna in elk nummer komt dit wel voor?

Rex : Dat komt door de beginfilosofie van de band. Het eerste nummer dat in dit project onstond was “Queen of the Night”; het verhaal van een doodgewoon huisvrouwtje dat de dadelijkse sleur meer dan kotsbeu was en een stapje in het nachtleven waagde. Daar ontpopte ze zich tot een echte metalqueen. De daarop volgende songs (Nightfall, Lady Fantasy, Mystical Night ...) waren de voortzetting van de eerste song. Elke lyric vertelt een stukje van de leefwereld van de Queen; haar dromen, haar frustraties en dingen die ze meemaakt in haar uitstapjes.

De sympthieke metalqueen sluit dan af met de volgende wijze woorden:

Listen to your heart… it’s on the left side, but it’s always right (and it whispers that you have to buy the Nightqueen album and you have to come to our gigs hahahahahahaha;-))

www.nightqueen.be

Back to Top