altNaar aanleiding van Lacrima Mortis, het heerlijk nieuwe album van The 11th Hour, kreeg ik de kans om enkele vragen te stellen aan de oprichter en bandleider Ed Warby.

Eerst en vooral wens ik u te feliciteren in naam van Darkview met het nieuwe album van The 11th Hour.  Lacrima Mortis is werkelijk een heerlijk doom album geworden!

Dank je! Ik ga je meteen tutoyeren hoor, ik zie mezelf beslist niet als een “u” ;-)

De meeste mensen kennen u natuurlijk als drummer van Gorefest, Ayreon en Hail Of Bullets. Hoe bent u op het idee gekomen om een doom metal project op te richten? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde bands die u hiertoe hebben geïnspireerd?

Het idee is ergens in 2008 ontstaan, ik had mezelf in de periode ervoor zo goed en zo kwaad als het ging leren gitaarspelen zodat ik materiaal kon bijdragen aan Gorefest en later Hail Of Bullets, maar ik merkte dat ik zoveel inspiratie had dat het daar niet bij bleef. Rogga Johansson liet toen vallen weleens samen een doom album te willen maken, en hoewel ik me daar als drummer nooit voor zou interesseren was het me als gitarist wonderwel op het lijf geschreven. Uiteindelijk hebben we in plaats van Rogga’s geplande doom project de handen ineen geslagen voor een Demiurg album, maar toen ik merkte dat ik zelf genoeg songs had voor een full length heb ik hem gevraagd om de growls te verzorgen op wat uiteindelijke Burden Of Grief zou worden.

Roger Johansson verzorgde op het debuut Burden Of Grief de grunts, maar op Lacrima Mortis is deze rol weggelegd voor Pim Blankenstein. Waarom heeft u besloten om op dit tweede album niet opnieuw samen te werken met Roger en hoe bent u bij Pim terecht gekomen als vervanger voor hem?

Rogga had helaas langdurig te kampen met een hardnekkige griep waardoor hij niet in staat was om de van hem bekende übergrunt een album lang vol te houden, ik moest dus noodgedwongen naar een vervanger uitkijken. Gelukkig was Pim een voor de hand liggende keuze, hij maakt immers al 2 jaar deel uit van de live line-up en is meer dan bekend met het 11th Hour materiaal.

Hoe verliep de samenwerking met Pim voor het nieuwe album? Had Pim inspraak in het schrijfproces of heeft u zelf alle muziek en teksten geschreven?

De samenwerking verliep nog beter dan ik had gehoopt, Pim had zich tot in de puntjes voorbereid en heeft het hele album dan ook in zo’n 4-5 uur ingebruld. En hoe! Ik had regelmatig kippenvel en hij heeft zich er echt met ziel en zaligheid ingestort. De zanglijnen, teksten en muziek heb ik zelf geschreven, wat ook een reden is dat de stap naar een andere grunter minder ingrijpend is dan je zou denken. Maar Pim heeft wel degelijk een enorme meerwaarde aan Lacrima Mortis gegeven.

Op het debuut Burden Of Grief werd het verhaal verteld van een longkankerpatiënt, wat is de rode draad op Lacrima Mortis?

De rode draad is de dood in al z’n facetten, en dan met name de invloed die een sterfgeval op de nabestaanden heeft. Ik heb het zelf enkele malen van dichtbij meegemaakt en dit heeft me destijds diep geraakt, het zijn herinneringen die me altijd bij zullen blijven en ik verwerk ze zo nu en dan in de teksten om deze meer emotionele waarde te geven.

Mijn voorkeur bij Lacrima Mortis ging vanaf de eerste luisterbeurt naar het nummer Bury Me. Heeft u een nummer dat uw voorkeur draagt?

Ik vind zelf Rain On Me en Tears Of The Bereaved het meest geslaagd, eerstgenoemde omdat het de meest heavy track is die ik tot nu toe voor The 11th Hour geschreven heb (de stemming is nog een hele stap lager dan de overige nummers, wat het nog bruter maakt) en laatstgenoemde omdat deze in de eerste helft wat afwijkt van de ultralangzame songs en omdat het naar mijn idee de meest geslaagde gitaarsolo’s bevat.


Ik vind dat uw zang gegroeid is t.o.v. het debuut. Af en toe, zoals bij het nummer Reunion Illusion, deed het me zelfs denken aan Patrick Walker. Kunt u zich vinden in deze vergelijking?

Allereerst dank voor het compliment! Ik heb enorm m’n best gedaan op de zang omdat ik me ervan bewust was dat dit een breekpunt bleek bij het vorige album. Het blijft een stem die sommige mensen simpelweg niet mooi vinden, maar aan de performance kan het deze keer niet liggen. De klagerige zang van Patrick Walker is zeker een invloed op hoe ik de cleane vocalen arrangeer, dus dat is een passende vergelijking wat mij betreft.

Zijn er bepaalde zangers waar u naar opkijkt?

Ik ben een enorme liefhebber van goede zang, het is buiten de death metal doorgaans het eerste waar ik bewust naar luister bij een band. Ik kijk enorm op tegen de grote rockzangers zoals Freddie Mercury, Ronnie James Dio, Rob Halford, Bruce Dickinson, noem maar op.  Een vergelijking met m’n eigen zang die ik soms lees is Buddy Lackey/Devon Graves van Psychotic Waltz en Dead Soul Tribe (hij zingt ook op The Human Equation van Ayreon), dat is wel een van m’n grote vocale helden.

Zijn er concrete plannen voor een (headline) tour?

Nee, en dat zal ook niet gaan gebeuren. Touren is anno 2012 niet meer te betalen voor een band van dit formaat, we zijn aangewezen op festivals en zo nu en dan een losse clubshow. Ik heb het daarnaast behoorlijk druk met Hail Of Bullets, dus dat is wat mij betreft wel goed ook. Ik hoop wel dat we dit jaar zoveel mogelijk shows met The 11th Hour kunnen doen, want het gaat me steeds beter bevallen om met een gitaar in m’n handen op een podium te staan.

Welke bands zou u zelf meenemen op tour als u de keuze had en voor welke bands zou u het liefst zelf support willen zijn?

Ik zou zelf geen support kunnen verzinnen, maar het zou een absolute droom zijn om eens voor Candlemass te mogen openen. Dat blijft de grootste doomband aller tijden, een ware legende. Paradise Lost zou ik ook niet afslaan, overigens.

Heeft u in de nabije toekomst plannen met een van de vele andere bands waarin u actief bent?

Een nieuw Hail Of Bullets album staat als eerste op de agenda, en daar zullen we wel even aan bezig zijn vermoed ik. Rogga had ook alweer plannen voor een nieuwe Demiurg, en daarmee is een groot deel van m’n jaar wel weer gevuld.

Dank u voor uw tijd! Had u graag nog iets willen meedelen aan onze lezers?
Ik hoop jullie binnenkort aan het werk te zien in België.

Bedankt voor het interview en hopelijk tot ziens!foto: Hannah Anthonysz

Back to Top