anti icon.jpg

Alvast bedankt om even de tijd voor ons vrij te maken. Het is toch wel een eer om als Gentse dit interview te mogen afleggen.


1.    Vanwaar de naam Anti Icon ? Moeten we dit letterlijk opvatten dat jullie geen beroemdheid willen zijn ?

Kevin: Toen Rien en ik enkele jaren terug deze band oprichtte hadden we nog geen idee hoe onze muziek zou klinken en evolueren. We hebben toen bewust gekozen voor een korte en krachtige naam waar je niet direct een genre aan kunt verbinden. We hoopten dan dat het publiek misschien met een neutrale ingesteldheid naar onze shows zou komen en ze geen vooroordelen zouden hebben omdat onze bandnaam woorden als ‘blood’, ‘skull’ of ‘death’ zou bevatten. Met zo’n namen zit je soms al vast aan een bepaald genre.

Rien: Ik weet nog goed da we een klein lijstje hadden samengesteld met daarin mogelijke bandnamen. Waarom we ons zo aangetrokken voelden tot ‘Anti Icon’ is niet direct te verklaren maar ik denk dat het iets heeft te maken met het feit dat het een korte en simpele naam is die makkelijk blijft hangen en uit springt op een affiche tussen de overige namen.


Fabian: Beroemdheid is zeker niet het ultieme doel van deze band, dus daar kun je misschien wel zeggen dat ‘Anti Icon’ een dubbele betekenis draagt . Aan de andere kant ben ik er eveneens van overtuigd dat elke band toch een beetje erkenning en appreciatie nastreeft voor wat ze brengen en bij ons is dat niet anders.

2.    Hoe werd de band opgericht ? En zijn jullie nog met de oorspronkelijke leden ?

Kevin: Rien en ik zijn eigenlijk de 2 enige leden die erbij waren van in het begin maar Jonathan en Jasper zijn er in zo’n vroeg stadium van de band bijgekomen dat zij evengoed beschouwd worden als origineel lid. Dit vond plaatst binnen de eerste paar weken dus kunnen we wel stellen dat we met 4 oorspronkelijke leden overblijven.


Jonathan: Aangezien de band nog in zijn prille begin zat voelde het voor mij ook niet echt aan alsof ik er halverwege bij ben gekomen ofzo. Ik denk dat dit bij Jasper exact hetzelfde is. We hebben nooit dingen moeten spelen of zingen waar we onze inbreng niet hebben kunnen in verwerken dus we kunnen wel stellen dat we er van in het begin bij waren.


Jasper: In april 2010 verving Fabian onze toenmalige bassist Jarich Helderwert. Ik voelde aan dat we toen als band meer op dezelfde golflengte zaten en dat we sterker in onze schoenen stonden.

3.    Hoe valt jullie bekendheid in te plannen met werk/school ? Of doen jullie de band als voltijdse bezigheid ?

Jasper: Ik denk dat ‘bekendheid’ wel een groot woord is als we spreken over een hardcore/metalcore band als ons. Het is een genre waar bekendheid relatief blijft. We kunnen zeker niet klagen als we kijken naar de coole shows die we kunnen spelen over heel België en hier en daar het buitenland, maar het komt zelden in gedrang van ons dagelijks leven.


Fabian: Kevin, Rien en ik studeren momenteel nog en hebben een part-time job en  Jasper en Jonathan werken voltijds. We moeten dus vaak rekening houden met examens en stages enzo, maar ook met de momenten waarop Jonathan bijvoorbeeld een late shift heeft of wanneer Jasper een enorm zware werkdag achter de rug heeft. Dit is niet altijd even gemakkelijk te combineren en maakt het soms moeilijk om repetities te plannen maar uiteindelijk vinden we altijd wel een manier om wekelijks te repeteren en shows te spelen.


Jonathan: Het zou natuurlijk ideaal zijn indien we van muziek onze voltijdse bezigheid kunnen maken, maar we blijven met onze voeten op de grond en zijn gewoon dankbaar voor alle mogelijkheden die we krijgen en al gekregen hebben.

4.    Als opkomend talent heb je regelmatig optredens. Heb je tot nu toe een favoriete plek om op te treden ?

Kevin: Het is moeilijk om hierin te veralgemenen aangezien elke show steeds anders verloopt. De shows die we in het Gentse spelen zijn voor ons ‘home-town-shows’ en kijken we altijd enorm naar uit omdat we ook zeker zijn dat er een pak van onze vrienden aanwezig zullen zijn. Er zijn ook plekken waar we nog nooit hebben gespeeld en waar we erg goed ontvangen worden.


Rien: Ik herinner me nog goed onze eerste show in Limburg bijvoorbeeld. Het was in Tongeren op de release-show van onze vrienden in Sempiterna. We waren eerst nogal nerveus aangezien we ervan uit gingen dat niemand ons kende in Limburg.


Jasper: Ja die show was echt cool. Iedereen was enorm vriendelijk, energiek en enthousiast en als je aan het publiek ziet dat ze zich amuseren geef je jezelf nog dubbel zo hard. Onlangs speelden we nog enkele shows in Genk en Hasselt en ze waren stuk voor stuk echt super. Limburg is dus wel een plaats waar we graag een roadtrip voor maken van een paar uren.


Fabian: Het doet natuurlijk ook veel met welke bands je op het podium staat. Je kan nog in de slechtste zaal van europa staan, maar als je weet dat je het podium deelt met bands als The Inequity, 6 Days of Justice, xViciousx of een andere coole band dan weet je op voorhand dat het een coole avond wordt.

5.    Jullie waren recentelijk in de UK , hoe hebben jullie dit ervaren ?

Jonathan: Het was een enorm coole ervaring om onze muziek voor het eerst aan het Britse publiek voor te stellen. We zijn daar enorm goed ontvangen en hebben daar veel nieuwe mensen leren kennen met veel passie voor de scene. Ik denk ook dat we ons vereerd mogen voelen als groep dat Tides of Virtue ons opbelde om hen te vergezellen tijdens die tour.


Fabian: We hebben in het verleden al tal van keren met hen het podium gedeeld en telkens  amuseerden en lachten we ons kapot. Om die eerste UK-tour met hen te delen, was het beste wat ons kon overkomen. Ik denk dat ik namens de band spreek als ik zeg dat we zouden het niet anders zouden gewild hebben.

6.    Er werd in februari een EP uitgebracht. Is dit een beloning voor jullie harde werk ?

Rien: We hebben er toch een geruime tijd over gedaan om ons debuut uit te brengen maar ik denk dat dit was omdat we zeker niks de wereld in wouden sturen waar we zelf niet volledig achter stonden. Achteraf bekeken is het exact de EP die we wouden uitbrengen en het geeft een perfect beeld van wat de band precies inhoud. Sommige nummers hebben meer een hardcore-vibe terwijl sommige meer naar de metalcore neigen. Onze band is een mix tussen die twee genres en onze EP ‘Contrast’ is daar het beste voorbeeld van.


Jasper: We zijn ook enorm tevreden dat onze EP zo goed ontvangen is door het publiek want het is toch altijd afwachten of de energie die je zelf in de nummers steekt ook door de mensen wordt aangevoelt.
Kevin: We vonden het ook belangrijk dat de ‘Contrast’ ook de intensiteit weergeeft van onze optredens en dat de shows dus geen afbraak doen aan de EP of omgekeerd. Wat je hoort op ‘Contrast’ is wat je live zult ervaren.

Fabian: Vooral het nummer ‘Observer’ was écht wel een beloning. Pas toen we de opname ervan hoorden, wisten we dat het nummer over kwam zoals we in gedachten hadden. Het gaf het gevoel van het laatste puzzelstukje. Ik denk dat we kunnen zeggen dat de vibe die in dit lied zit dezelfde is die men in de toekomst zal aantreffen.

7.    Observer lijkt een heel populaire song te zijn. Hebben jullie zelf een favoriet ?


Fabian: Ik veronderstel dat ieder van ons hier een ander antwoord op zal geven aangezien wij stuk voor stuk verschillende personen zijn. Dat typeert onze muziek ook vind ik. Ik ben persoonlijk meer metalcore ingesteld terwijl ik weet dat Kevin meer hardcore gericht is. Jasper, Jonathan en Rien zijn dan weer verzot van andere genres. Dat maakt dat onze nummers toch altijd een goede mix moeten zijn tussen al die genres en ‘Observer’ is naar mijn mening daar het beste voorbeeld van.


Jasper: Voor mij is een nummer als ‘Our Last Hope’ een van de intenste momenten tijdens een show aangezien het een nummer is dat voor mij een grote emotionele waarde draagt
Rien:    ‘Stormchaser’ is voor mij een hoogtepunt van onze set. Het heeft up-tempo gedeeltes, melodische en de lyrics spreken me enorm aan.


Jonathan: Ik heb een haat/liefde relatie met het nummer ‘Vultures’. Aan de ene kant vind ik het een heerlijk nummer terwijl het voor mij als drummer toch het meest drum-technische nummer is dat we in onze set hebben en het toch altijd een enorm fysieke inspanning vergt. Dat geldt trouwens ook voor het nummer ‘Blank Gaze’.
Kevin:    Ik sta dan weer enorm te popelen om ons nieuw materiaal zo snel mogelijk live te kunnen spelen. We hebben net een nieuw nummer geschreven genaamd ‘State of Mind’ en het beantwoord perfect aan wat ik in gedachte heb voor de toekomst van de band.

8.    Wanneer kunnen we een full cd van jullie verwachten ? Of is dit nog toekomstmuziek ?

Jasper: We zijn momenteel volop bezig met nieuw materiaal te schrijven en naar eigen zeggen gaat het momenteel toch aan een hoog tempo. We hebben enorm veel sterke ideeën en iedereen is uitermate gemotiveerd wat het schrijfproces natuurlijk bevorderd.


Fabian: Het is natuurlijk nog de vraag of we direct voor een full-length van 12 nummers gaan of eerder een mini-cd van 7 of 8 nummers. Dit zal natuurlijk afhankelijk zijn van onze financiële mogelijkheden want uiteindelijk kruipt er enorm veel kapitaal in zo’n full-length. Ik denk dat we wel duidelijk mogen stellen dat er iets te verwachten is van Anti Icon in 2012.

9.    Er is de laatste tijd veel te doen over de metalcore/hardcore scène. Hoe ervaren jullie dit ?

Jonathan: Ik denk dat we kunnen stellen dat de scene momenteel door een hevige metamorfose aan het gaan is. Er zijn een pak oudere bands zoals Sparkle of Hope, Liar, A Trail of Horror, Tyran, enz… die uit de spotlight verdwenen zijn en het is nu aan de nieuwe generatie om die fakkel over te nemen en de Belgische scene weer leven in te blazen. Elke band tracht zich dus te profileren van de massa op zijn eigen manier.


Kevin: Ik denk dat ik voor veel bands kan spreken als ik stel dat er in vergelijking met enkele jaren terug een pak minder volk komt naar shows. Of dit aan de bands ligt of aan de organisatoren is moeilijk uit te maken. We kunnen als klein belgen-land alleszins niet klagen over het aanbod van shows. Elk weekend is er wel ergens een coole show met goede bands.


Jasper: Ik hoop gewoon dat de generaties onder ons weten dat er ook meer aan de scene is dan de agressieve moshpits van tegenwoordig. Vroeger werd respect hoger in het vaandel gedragen terwijl tegenwoordig weinig mensen anderen recht helpen als ze de grond raken. Hopelijk wordt de scene hier niet door gestigmatiseerd.

10.    Als we 5 jaar verder in de toekomst konden kijken. Waar hopen jullie als band te staan ?

Rien: 5 jaar is een lange periode. Ik heb momenteel geen zicht op waar we zullen staan binnen een jaar, laat staan 5 jaar.


Fabian: Alleszins enkele nieuwe releases en meer buitenlandse ervaring. Tegen die tijd zouden we ook allemaal voltijds werk moeten hebben en wie weet hoe het dan evolueert.


Jonathan: Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken als ik zeg dat we er momenteel enorm van aan het genieten zijn en dat er momenteel nog geen einde in zicht is. Wat moet komen zal wel komen.

11.    Wat willen jullie de fans en de lezers nog meedelen ?

Jasper: We willen alleszins iedereen bedanken die de moeite heeft gedaan om ons te komen zien op een show en we hopen dat we jullie nog vaak mogen terug zien.


Kevin: Ik zou ook nog graag onze vaste kern willen bedanken die er altijd staat om te helpen met transport, opstellen, merchandise enzo… Zonder hen zou het allemaal een pak trager verlopen. Jullie weten wie jullie zijn, bedankt voor alles.


Jasper: En bedankt aan DarkView voor dit interview.

Nee jullie zijn bedankt voor jullie tijd.ANTI ICON is: Fabian Delsupehe: Bass
Jasper Daelman: Vocals
Jonathan Braeckman: Drums
Kevin Boone: Guitar
Rien Van Dingenen: Guitar

Contacteer de groep ook op: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.facebook.com/antiiconmusic
www.myspace.com/antiiconmetal

Back to Top